Acordul global economic și comercial între UE și Canada (CETA), menit să încurajeze comerțul cu bunuri și servicii și fluxurile comerciale, a fost aprobat de Parlamentul European miercuri, 15 februarie 2017. Acest acord comercial ar putea să se aplice provizoriu chiar din aprilie 2017.
”Adoptând CETA, am ales deschiderea, creșterea economică, standardele înalte în fața protecționismului și stagnării. Canada este o țară cu are avem valori comune și un aliat pe care ne putem baza. Împreună putem construi poduri în loc de ziduri, pentru prosperitatea cetățenilor noștri. CETA va fi un punct de reper pentru viitoarele acorduri comerciale în întreaga lume”, a spus raportorul pentru acordul CETA Artis Pabriks (PPE, LV) după vot.
Acordul a fost votat cu 408 voturi la 254 și 33 de abțineri.
Încurajarea comerțului
CETA va elimina tarifele asupra majorității bunurilor și serviciilor. Va permite recunoașterea reciprocă a certificării pentru o serie de produse. Canada va deschide piețele sale de licitații publice la nivel federal și municipal, care sunt deja deschise în Europa. Furnizorii europeni de servicii, de la transport maritim la telecom și inginerie, la servicii de mediu și contabilitate vor avea acces pe piața canadiană.
Protecția produselor de fermă și standardelor sociale
În cadrul negocierilor, UE a asigurat protecția a peste 140 de indicatori geografici europeni pentru alimentele și băuturile comercializate pe piața canadiană. Au fost incluse, de asemenea, clauze privind dezvoltarea durabilă pentru a asigura și a susține standardele de mediu și sociale.
Pentru a răspunde îngrijorărilor cetățenilor că acest acord dă prea multă putere companiilor multinaționale și că guvernele nu vor putea legifera pentru a proteja sănătatea, siguranța sau mediul, UE și Canada recunosc atât în preambulul la acord, cât și într-o declarație comună atașată că prevederile se aplică fără afectarea dreptului național de reglementare.
Excepții
Acordul CETA nu va elimina barierele tarifare în domeniile serviciilor publice, serviciilor audiovizuale și de transport, precum și pentru câteva produse agricole, cum ar fi cele lactate, pui, ouă.
O protecție mai transparentă a investițiilor
Ca răspuns la presiunea Parlamentului European, mecanismul controversat al rezolvări disputelor între investitori și stat (ISDS) a fost înlocui de un sistem al tribunalelor de investiții (ICS) care are ca scop să asigure controlul guvernului asupra alegerii arbitrilor și să întărească transparența.
Acordul de parteneriat strategic UE – Canada
Deputații au aprobat și încheierea unui acord de parteneriat strategic UE-Canada (SPA). Acesta completează CETA și are ca scop întărirea cooperării bilaterale în domenii variate necomerciale, cum ar fi politica externă și de securitate, lupta împotriva terorismului, a crimei organizate, dezvoltarea durabilă, cercetare, cultură. Acordul SPA a fost aprobat cu 506 voturi la 142 și 43 de abțineri.
Ce urmează
Acordul CETA se poate aplica provizoriu din prima zi a lunii care urmează datei în care ambele părți s-au informat reciproc despre definitivarea tuturor procedurilor interne necesare. Deputații se așteaptă ca aceasta să fie 1 aprilie 2017 cel mai devreme. CETA a fost declarat un acord mixt de Comisia Europeană în iulie 2016, de aceea va trebui ratificat de parlamentele naționale și regionale.
****************************
Negocierile pentru CETA au fost lansate în mai 2009 și încheiate în septembrie 2014. UE și Canada au semnat acordul la 20 octombrie 2016. În 2015, UE a importat din Canada bunuri în valoare de 28,3 miliarde de euro și a exportat către Canada în valoare de 35,2 miliarde euro, numere ce sunt așteptate să crească cu mai mult de 20% atunci când acordul va fi implementat deplin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu