În zilele de 9 şi 10 februarie 2011, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis propunerile formulate de procurorii DNA şi au dispus arestarea preventivă faţă de 91 inculpaţi. Totodată, Curtea de Apel Bucureşti a dispus cercetarea în stare de libertate a unui număr de 6 inculpaţi faţă de care a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile. Faţă de această măsură, procurorii DNA au declarat recurs.
La datele de 8 şi 9 februarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus măsura reţinerii pe o perioadă de 24 de ore faţă de un număr de 97 inculpaţi în timp ce, pentru un număr de 39 de persoane, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.
Astfel, din cadrul grupului infracţional care acţiona în zonele P.T.F. Moraviţa şi P.T.F. Foeni au fost arestaţi următorii:
Cinci ofiţeri de poliţie de frontieră, respectiv MATEI VIOREL LILIAN din cadrul la P.T.F. Moraviţa şi PĂNESCU FLORIN DAN din cadrul S.P.F. Deta, TĂNASE CĂTĂLIN TEODOR (şef de tură), DRAGOMIR VALERIAN (şef de tură) şi FELECAN RADU CĂTĂLIN în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată.
34 de agenţi de poliţie de frontieră de la P.T.F. Moraviţa, respectiv: MUNTEAN VALENTIN TITUS, DRĂGAN SEBASTIAN, DICU MARIAN MIHAI, VERDEŢ DORIN ADRIAN, IONESCU VALENTIN – LUCIAN, ANTONI DĂNUŢ, APOSTOL DARIUS, ARDELEAN FLORENTIN CLAUDIU, BĂNUŢ PETRIŞOR BOGDAN, MATEŞ CIPRIAN – MARIUS, PETCOV STOIAN, PORAV CIPRIAN IONUŢ, TOCACIU FRANCISC, MARINCU RĂZVAN, CHEVEREŞAN OLIWER, COJOCARU VASILE, BĂRBOSU OVIDIU MARIAN, TĂNASE VASILE, MANCIU MARIUS, ALEXOAEI ILIE, BÂRJOVANU IOAN, BILIUZ VALENTIN SORIN, BUDRIŞ CORNEL FLORIN, BUTTA LIVIU DĂNUŢ, IVANA MARIN, CHIOSA COSTINEL, RADA ION, COLF IULIAN, SURULESCU NICOLAE, HAŞU GABRIEL BEBE, IVANOVICI VICTOR SEBASTIAN, TOMA MARIAN COSMIN, GHIŢAN MARIUS DORIN în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
12 lucrători vamali din cadrul Biroului vamal Moraviţa: PETRUŢA MARIUS HORAŢIU, SELEGEAN AUREL-IOAN (şef de tură), JURCUŢIU OLIMPIU, TARCEA PETRU, DĂRĂBUŢ FLORIN, DOBÎNDĂ FLORIN-SEVER, CHIRCULESCU SORIN-HOREA, UIUIU CLAUDIU-ADRIAN, STOIAN VELIMIR, BRAGA CRISTIAN-GRIGORE, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată şi NOVAC DORIN – LIVIU şi CUMPĂNĂŞOIU ANA în sarcina cărora s-au reţinut două infracţiuni de aderare sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat şi două infracţiuni de luare de mită, în formă continuată.
Un agent de poliţie şi şef al Postului de Poliţie Moraviţa, CARAMATRAC ION – ALIN, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Un agent de poliţie S.P.F. Deta ŞUTEA MIHAI ADRIAN, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Un comisar de poliţie, POPA IOAN – CORNEL (şef de tură) la P.T.F. Foeni în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Patru agenţi de poliţie de frontieră de la P.T.F. Foeni: ŢĂPÎRDEA ANDREI, MOALEŞ CONSTANTIN, MAIER ADRIAN şi VRÂNCUŢ AUGUSTIN - ILIE în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Un agent de poliţie rutieră din cadrul I.P.J. Timiş, Poliţia Rutieră Deta: ŢĂRAN IOAN, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată.
Doi lucrători vamali la P.T.F. Foeni: MARTA MARIUS, CĂNCESCU CLAUDIU – DANIEL, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată.
Două persoane suspectate de trafic cu ţigări: DOROBANŢU GHEORGHE-CĂTĂLIN şi DAN SAVA în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat şi dare de mită.
De asemenea, pentru un număr de 19 învinuiţi care acţionau în zonele P.T.F. Moraviţa şi Foeni, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile, după cum urmează:
Doi agenţi de poliţie S.P.F. Deta: DUDUMAN DUMITRU LUCIAN şi DARIE IOAN MARIAN în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată.
Patru agenţi de poliţie la P.T.F. Moraviţa: SVERGINSKI ADRIAN SEBASTIAN în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de aderare la un grup infracţional organizat, DEGAN MARIAN LUCIAN, PALIMARIU CORINA şi MIHALAICHE NICOLAE în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Doi agenţi de poliţie la P.T.F. Foeni: CIOBOTARU ADRIAN şi MITROI RĂZVAN DUMITRU, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Patru lucrători vamali din cadrul P.T.F. FOENI II: PRISECARIU IOAN, OPREA TIBERIU, KURILĂ ANDREI şi MITROI LUCIAN, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Doi lucrători vamali la Biroul Vamal Moraviţa, respectiv GRIGUŢA RADU HORAŢIU şi VERDEŢ GHEORGHE în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Cinci persoane suspectate de trafic de ţigări: ZEGREAN ADRIAN IOAN, TURLEA EMIL, CIUS CIPRIAN, BRATOSIN DUMITRU IRIN în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi aderare la un grup infracţional organizat şi RĂUŢI CLAUDIA pentru complicitate la infracţiunea de dare de mită şi aderare la un grup infracţional organizat.
De asemenea, din cadrul grupului infracţional care acţiona în zona P.T.F. Naidăş, judeţul Caraş Severin au fost arestaţi următorii:
Patru ofiţeri de poliţie de frontieră, BĂRĂGAN VALENTIN-IONICĂ, şeful P.T.F. Naidăş, judeţul Caraş – Severin, CEAN ORLANDO-GABRIEL, HERDI IOŢA şi SOARE ION IONUŢ în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată.
20 de agenţi de poliţie de frontieră: BÎLBĂ ION, CHIRIŢOIU VICTOR, CIOBOTARIU CLAUDIU, DĂGĂLIŢĂ ION, JUNC ADRIAN-ILIE, MUNTEA SABIN, RADU ADRIAN ILIE, LUCA CRISTIAN DANIEL, BABEŢI GHEORGHE-NORBERT, BARBULI CLAUDIU BOJIDAR, COHUŢ SORIN-ŞTEFAN, MOŢ VALENTIN-GHEORGHE, NISTORAN ION FLAVIUS, PANTEA SORIN MARIAN, BORCEANU CRISTIAN, TOPOLNICEANU MIHAI CRISTINEL, PRUTEANU CĂTĂLIN CIPRIAN, DUMITRAŞCU DANIEL, DRAGOTĂ SIMION, NOVANC ION FLAVIUS, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Cinci lucrători vamali: IOVANOVICI DALIBOR, MIHĂILĂ CAMELIA, VERDEŢ I. GHEORGHE, ŢINTE OVIDIU GELU şi COMAN AURELIAN DAN în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Pentru un număr de 20 de învinuiţi care acţionau în zona P.T.F. Naidăş, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile, după cum urmează:
Un ofiţer de poliţie de frontieră: CONSTANTIN MIHAI în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
11 agenţi de poliţie de frontieră: BRUSTURE ADRIAN ION, CHIŞEREU ALIN DANIEL, FLOREA FLORIDA, INŢA VIORICA, NICOLA ION GHEORGHE, POPA ZORANCA NICOLETA, TUDOR ADINA ALEXANDRA, RAMBU LAVINIU MIHAI, HESSER SEBASTIAN, SZABO ŞTEFAN SORIN, CIOCĂNEL COSMIN GRAŢIAN în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Două persoane suspectate de traficul cu ţigări: BUDIŞAN NICOLAE ALIN şi BUICĂ ION ADRIAN, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi aderarea la un grup infracţional organizat.
Cinci lucrători vamali: NICOLIŢĂ VIRGIL, URSANU DOINA LUCREŢIA, LUPULOVICI SORIN, IORGOVAN CLAUDIU, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat şi DRAGOMIR RĂDUŢU GHEORGHE lucrător vamal, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de aderare la un grup infracţional organizat.
NEDELCU VIORICA, controlor la C.N.A.D.N.R., în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită.
De asemenea, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus cercetarea în stare de libertate a următorilor inculpaţi: ENACHE ADREIAN DAN, lucrător vamal la P.T.F. Naidăş, AUGUSTINOV PETRU, MICŞA ELENA şi BURDAN GHIŢĂ – CRISTIAN, lucrători vamali la P.T.F. Foeni, BADĂU TEODOR, lucrator vamal la Biroul vamal Moraviţa în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat, şi STRĂUŢ SERGIU în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de aderare la un grup infracţional organizat. Faţă de aceştia instanţa de judecată a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.
Acţiunile grupului infracţional care acţiona în zonele P.T.F. Moraviţa şi P.T.F. Foeni
În perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul P.T.F. Moraviţa şi P.T.F Foeni din cadrul I.J.P.F. Timiş, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră împreună cu lucrători vamali au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.
Alegerea momentului favorabil pentru declanşarea activităţilor infracţionale şi stabilirea duratei de derulare a acestora se făcea numai după ce şeful de tură al lucrătorilor vamali şi şeful de tură al poliţiştilor de frontieră luau legătura cu ceilalţi membri ai grupului infracţional şi primeau confirmarea că întreaga zonă este supravegheată, astfel încât orice fel de controale făcute de instituţiile statului ar fi fost semnalate.
Sub coordonarea superiorilor, după introducerea ilegală a mărfii, unii dintre poliţiştii de frontieră au înlesnit introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor de marfă ale traficanţilor pe traseul de deplasare până la locurile de depozitare a mărfii.
Prin modul de operare utilizat de membrii grupării criminale era stabilit ca, într-o primă etapă, banii şi foloasele remise de traficanţi sub formă de mită să fie colectate de către lucrătorii vamali, de cele mai multe ori, în tonetele acestora amplasate pe sensul de intrare în ţară. Acestea erau împărţite, în mod egal, de regulă, la sfârşitul programului de lucru, între şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură al poliţiştilor. Ulterior, aceştia din urmă împărţeau banii lucrătorilor vamali şi poliţiştilor de frontieră.
Pentru a evita riscul descoperirii activităţii infracţionale cu ajutorul camerelor de vederi amplasate în perimetrul tonetelor de pe pistele de intrare şi ieşire din ţară, în situaţia în care exista bănuiala unui transport de marfă mai substanţial, lucrătorii vamali şi poliţiştii nu mai efectuau controlul autovehicul ci, în virtutea experienţei profesionale, apreciau cantitatea de ţigări care ar fi putut fi depozitată în respectivul autoturism şi, uzând de poziţia de forţă conferită de atribuţiile de serviciu, impuneau mituitorului să remită o sumă de bani estimată în raport de cantitatea de marfă apreciată a fi depozitată în respectivul autovehicul.
Din probele administrate până în prezent au rezultat următoarele aspecte privind activitatea infracţională a inculpaţilor: pentru a trece frontiera cu un bax de ţigări, traficanţii dădeau 50 de euro, iar pentru un cartuş de ţigări 1 euro, astfel încât o singură persoană ajungea să înmâneze lucrătorului vamal şi sume de 750 euro.
În mod similar, la P.T.F. Foeni, gruparea infracţională constituită acţiona pe acelaşi tipic pentru a înlesni pătrunderea în mod ilegal pe teritoriul României a unor produse precum ţigări şi alcool.
Activitatea grupului infracţional care acţiona la vama Naidăş
În perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Naidăş, jud. Caraş-Severin, vameşii şi poliţişti de frontieră menţionaţi mai sus, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, au acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale.
În esenţă, lucrătorii de poliţie şi vameşii care şi-au desfăşurat activitatea la P.T.F. Naidăş au primit de la persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări, cu titlu de mită, în mod curent, diferite sume de bani şi alte foloase (în general, produse alimentare şi ţigări) pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia. În concret, traficanţii de ţigări „achitau” aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv 5 lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se „încasau” sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură.
În continuare, în cadrul fiecărei ture, spre sfârşitul programului de lucru, se proceda la împărţirea sumelor de bani colectate, după cum urmează: banii proveniţi de la traficanţi erau luaţi, în cele mai multe situaţii, de către lucrătorii vamali. La sfârşitul turei, unul dintre aceştia împărţea cu şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră foloasele primite în două părţi, dintre care una destinată poliţiştilor de frontieră, iar cealaltă lucrătorilor vamali.
Ulterior, vameşii îşi împărţeau între ei partea care le revenea, iar şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră remitea câte o parte din bani poliţiştilor care au fost de serviciu. Cuantumul banilor primiţi de către fiecare membru al grupului infracţional depindea de postul în care îşi desfăşura activitatea în schimb, aşa încât cei direct implicaţi în actul de luare a mitei sau cei care asistau nemijlocit la aceste acte primeau o sumă mai mare spre deosebire de ceilalţi. În acest sens, lucrătorii grupării infracţionale erau plasaţi în locuri şi momente de interes, aşa încât să se evite interpunerea în „procesul lucrativ” a persoanelor care îşi desfăşurau activitatea în mod corect.
În cadrul grupului infracţional organizat, pe lângă activitatea de împărţire a mitei, inculpaţii poliţişti de frontieră care deţineau şi calitatea de şef de tură sau de grupă, respectiv Herdi Ioţa şi Cean Orlando Gabriel, şi-au asumat şi atribuţii de coordonare a activităţilor: cunoaşterea şi darea acceptului pentru transporturile ilegale de ţigări şi repartizarea poliţiştilor pe posturi.
De asemenea, aceştia se asigurau şi cu privire la eventualele controale de la nivelul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin pentru a proteja transporturile agreate. În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Bărăgan Valentin Ionică, şeful P.T.F. Naidăş, acesta a aderat la grupul infracţional organizat, în sensul că a beneficiat, în mod repetat, de bani sau alte foloase, provenite din sumele încasate de lucrătorii de poliţie cu titlu de mită, a cunoscut activitatea infracţională desfăşurată în punct şi a asigurat cadrul propice derulării întregii activităţi infracţionale prin omisiunea de a-şi controla subordonaţii.
Sub coordonarea superiorilor, poliţiştii de frontieră au facilitat introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor pe traseu, până la locurile de depozitare temporară din Oraviţa şi localităţile limitrofe. La sfârşitul fiecărei ture, aceştia au primit cu titlu de mită diferite sume de bani de la şefii de tură ori de grupă, direct sau prin intermediul altor poliţişti.
La rândul lor, lucrătorii vamali cu funcţie de şef de tură sau cu o poziţie dominanta în cadrul grupului de vameşi, respectiv inculpaţii Mihăilă Camelia, Ţinte Ovidiu Gelu, Iovanovici Dalibor şi Verdeţ I. Gheorghe, aveau rolul de a colecta de la vameşii din subordine sumele primite de aceştia cu titlu de mită de la traficanţii de ţigări pe perioada turei respective, de a remite şefilor de tură ori şefilor de grupă ai lucrătorilor de poliţie jumătate din sumele colectate.
Lucrătorii vamali, de asemenea sub coordonarea şefilor de tură, pe lângă activitatea efectivă de primire a mitei, au luat măsuri de prevedere pentru a evita raza de acţiune a camerelor de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei şi pentru a preîntâmpina conservarea unor eventuale probe.
Persoanele implicate în traficul cu ţigări au stabilit legături cu poliţiştii de frontieră şi cu lucrătorii vamali şi şi-au asigurat introducerea în ţară, în mod ilegal, a unor importante cantităţi de ţigări, prin coruperea persoanelor responsabile de paza şi verificarea activităţii de trecere a frontierei prin P.T.F. Naidăş.
Tuturor învinuiţilor şi inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei de Române, Jandarmeria Română.
********************************************************
*****************************************
*******************************
*******************
***********
******