Băsescu suflă şi în iaurt când aude de Vâlcea!
Managerul Roibu Constantin, simte gustul amar al înfrângerii după o lungă perioadă de glorie, în care a reuşit să-şi fabrice imaginea „omului de neînlocuit”. Pe tot parcursul evoluţiei sale, din 1991, când a preluat funcţia de Director general la Oltchim, acesta a folosit pârghiile politice, fără a se înregimenta în mod oficial într-o parte sau alta. Independenţa asta relativă acum dă rateuri.
Oltchim încearcă să folosească alegerile prezidenţiale din toamnă pentru a forţa acordarea unui credit. Din nefericire, vizitele unor personalităţi din viaţa politică pe platforma chimică, au indus un efect de bumerang. PSD şi PD-L se privesc cu suspiciune, privind cu neîncredre promisiunile pe care, culmea ironiei, le-au împărţit cu dărnicie şi unii şi alţii!
Mai recent, Mircea Geoană a subliniat faptul că sunt necesare măsuri care să aibă efect pe termen lung, pentru ca Oltchim să nu ajungă din nou în aceeaşi situaţie, care se tot repetă. În viziunea liderului PSD, se pare că nu este tocmai clară soluţia pentru Oltchim. Vizita lui Geoană pe platfoma chimică vâlceană, nu a rămas neobservată de către prim-ministrul Boc…
Presiunea sindicatului condus de Mihai Diculoiu nu pare să mai aibă efect asupra celor de la capitală. Este puţin probabil ca sindicaliştii să forţeze nota prin manifestaţii de stradă. Diculoiu cere intervenţia preşedintelui Băsescu, tocmai acum când acesta este implicat în scandalul mediatic fabricat de Sorin Roşca Stănescu. Cu toate că se limpezesc apele, şi devine din în ce mai clar că povestea cu bombele de la Băbeni este o făcătură, cu atât mai mult, Băsescu suflă şi în iaurt când aude de Vâlcea!
Neinspirată acţiunea liderului de sindicat, dar probabil că acesta a fost doar un executant al directivelor date de Roibu Constantin. Servilismul lui Diculoiu este mai mult decat evident, nu îmi aduc aminte de nicio acţiune sindicalistă, care să nu fi fost ocrotită „patern” de Domnu’ Roibu.
Cu toate acestea, la ultimul miting, lozincile şi mesajele antiguvernamentale arborate în faţa prefecturii vâlcene, au ajuns cu siguranţă la urechile locatarului din Cotroceni. Nasol!
Una peste alta, mai vin şi nemţii peste noi. Vine bau bau-ul (a se citi PCC) să pape Oltchimul, îl bagă în traistă şi pleacă cu el în Germania! Situaţia asta îmi aduce aminte de lozinca: „Nu ne vindem ţara!”, slogan folosit cu succes pe meleagurile mioritice, într-o perioadă când şi eu priveam încrâncenat către capitaliştii imperialişti care vor să ne fure ţara. PCC SE este acuzat pentru că prezintă o situaţie falsă cu privire la numărul de acţiuni pe care le deţine la Oltchim. Liviu Popescu exmatriculat dintr-o televiziune vâlceană, aterizat recent la Agerpres, susţine că PCC publică într-un site propriu o informaţie falsă, şi anume că ar deţine 58,72% din pachetul de acţiuni al Oltchim. Am vizitat site-ul cu pricina şi iată ce am găsit:
Production sites and companies of the division:Production sites:PCC Rokita SA in Brzeg Dolny (Poland) - 97.67 % PCC Synteza S.A. in Kędzierzyn-Koźle (Poland) - 100 % PCC Chemax, Inc. in Piedmont, S.C. (USA) - 100 % S.C. Oltchim S.A., Râmnicu Vâlcea (Romania) - 12.15 %
Poate că cifrele astea (12,15 %) se văd altfel în engleză, nu mă pricep, şi dacă Liviu Popescu spune că 12,15 = 58,72 cred că aşa este, ştie el ceva. Nu e prost omul!
PCC SE este un grup de companii internaţionale cu sediul la Duisburg, Germania, cu peste 8.200 angajaţi care activează în 18 ţări. Petro Carbo Chem SE – Germania nu susţine un împrumut garantat de stat şi propune pentru Oltchim un plan de redresare bazat pe propriile resurse financiare, provenite în mare parte din vânzarea unor căi ferate din Polonia.
Structura acţionariatului la Oltchim se prezintă astfel:
Ministerul Economiei - 187.944.620 54,79054
Petro Carbo Chem SE-Germania - 41.705.262 12,15812
Persoane fizice - 58.974.251 17,19246
Persoane juridice - 54.399.725 15,85888
Privatizarea Oltchimului se lasă aşteptată şi se pare că băieţii deştepţi au nevoie de idei noi. Şi anul trecut a fost trist, planul OLTCHIM MBO a leşinat! Roibu Constantin are cu siguranţă ceva în traistă, o jucărie nouă pentru oamenii de afaceri, politicieni, fraieri… Atenţie! Cele trei categorii enumerate sunt distinctive. Sper.