vineri, 17 februarie 2017

“Începui dragoste nouă” – Spectacol aniversar – Mariana Ionescu Căpitanescu şi Văru’ Săndel la Râmnicu Vâlcea

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, Sala Sporturilor Râmnicu Vâlcea găzduieşte un spectacol grandios, care va marca 25 de ani de la debutul de succes împliniţi de Mariana Ionescu Căpitanescu şi Văru’ Săndel.

Spectacolul aniversar “Începui dragoste nouă” va reuni într-un regal al muzicii populare şi uşoare o distribuţie de aur a scenei româneşti. Astfel, vor fi alături de Mariana Ionescu Căpitănescu şi Văru’ Săndel colegii şi prietenii lor: Constantin Enceanu, Steliana Sima, Petrică Matu Stoian, Maria Dragomiroiu, Dragă Olteanu Matei, Ion Paladi, Mioara Velicu, Gelu Voicu, Elisabeta Turcu, Raoul, Anca Turcasiu, Nico, Oana Sârbu şi Marcela Fota. Acompaniază Orchestra “Lăutarii” din Chişinău, dirijor maestrul Nicolae Botgros. Amfitrioana spectacolului va fi prezentatoarea TV Roxana Vasniuc.

FSC retrage definitiv certificarea și se disociază de Schweighofer

Astăzi, 17 februarie 2017, organizația Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer. În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe piețele internaționale. FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă în condițiile de în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate.
Decizia de astăzi vine după ce activiști din 3 țări (Germania, România și Austria) au înmânat o petiție semnată de 250.000 de cetățeni directorilor FSC, în 7 februarie, la sediul organizației din Bonn. Comunitatea de-clic a lansat această campanie în decembrie 2016, în momentul în care FSC a plasat compania austriacă într-o perioadă de probă. Petiția adresată Boardului organizației îi cerea acestuia să renunțe la Schweighofer și să respecte recomandările făcute de Comitetul de Control al FSC. După ce a investigat temeinic activitatea Schweighofer, acest comitet a recomandat încă din decembrie 2016 dezasocierea de “Holzindustrie Schweighofer și de toate companiile controlate de Gerald Schweighofer.”

Târg de Turism la Romexpo

Ministerul Turismului participă la Târgul de Turism al României, ce va avea loc la Romexpo, în perioada 16 – 19 februarie 2017, cu un stand amenajat de 80 metri pătrați, în pavilionul C3, stand 01, prilej cu care vă propune o călătorie de descoperire a misterelor ce învăluie destinația turistică România!
Prezența Ministerului Turismului la Târgul de Turism al României, ediția de primăvară a acestui an, marchează trecerea de la abordarea convențională a turismului la crearea de experiențe multisenzoriale, bazate pe specificitatea și unicitatea României ca destinație turistică, prin stimularea tuturor simțurilor turistului vizat.

A intrat într-o depășire și a ajuns cu roțile în sus într-un șanț din Ştirbeşti

Vineri, 17 februarie 2017, în jurul orei 09.00, poliţiştii vâlceni au fost sesizaţi cu privire la producerea unui accident rutier pe raza comunei Ghioroiu.

Ajunşi la faţa la locului, poliţiştii au constatat faptul că S.I., de 50 de ani, din oraşul Bălceşti, în timp ce se deplasa pe raza comunei Ghioroiu, în satul Ştirbeşti, s-a angajat în depăşirea unui alt autoturism, condus de T.V., de 70 de ani, din comuna Diculeşti, care, a efectuat viraj la stânga fără să se asigure şi a acroşat autoturismul aflat în depăşire.

USR Vâlcea – Scrisoare deschisă adresată primarului Mircia Gutău: “Casa Olănescu” – monument reprezentativ al vâlcenilor

Domnule Primar Mircia Gutău,
Prin această scrisoare dorim să vă reamintim de “Casa Olănescu”, parte esenţială a “Ansamblului Inătești”, ansamblu istoric reprezentativ pentru cultură şi istoria vâlceana. În momentul de faţă este abandonată, ignorată de autorităţi şi într-o stare avansată de degradare. Casa Olănescu este monument istoric din secolul al XVIII–lea protejat de lege şi un reper arhitectural local important.
Vâlcea a pierdut în perioada 1945 – 1989, în timpul comunismului, mai mult de 90% din clădirile reprezentative pentru urbe prin neglijenţă şi demolări succesive… În aceste condiţii vâlcenii şi oraşul nu îşi permit să piardă încă un monument istoric reprezentativ pentru oraş, monument care restaurat ar putea deveni un obiectiv turistic local. Dat fiind faptul că din data de 02 noiembrie 2007, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, prin protocolul semnat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, devine proprietarul “Ansamblului Inăteşti” din care face parte şi “Casa Olănescu”, se subînţelege faptul că primăria este răspunzătoare pentru soarta acestui imobil.
Conform Legii 422/ 2001 care are în vedere protejarea monumentelor istorice, este responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale să aloce resurse financiare pentru protejarea monumentelor aflate pe domeniul public său privat al unităţilor administrativ teritoriale.
Acestea sunt două dintre motivele pentru care dumneavoastră, respectiv Primăria Râmnicu Vâlcea ar trebui să acţioneze imediat pentru salvarea şi conservarea monumentului. S-au tras numeroase semnale de alarmă, atât în presa locală, în articole care au punctat corect situaţia monumentului, cât şi în sesizările primite de la DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU CULTURĂ ŞI PATRIMONIU NAŢIONAL VÂLCEA (“Obligaţiunea privind folosinţa monumentului istoric nr.1/ 2011 – Ansamblul Inăteşti”)… Este necesar să acţionaţi în interesul vâlcenilor şi să salvaţi acest monument istoric important pentru cultură şi identitatea vâlceană.
ÎN CONCLUZIE: Vă rugăm să discutaţi cazul în regim de urgenţă în Consiliul Local, să consultaţi organismul profesional cu atribuţii în această chestiune şi să propuneţi alocarea de fonduri pentru restaurarea monumentului cât mai curând posibil.
Ec. Andrei Gheorghiu 
Preşedinte USR VÂLCEA Râmnicu Vâlcea

Consiliul Național al Elevilor: Este greșit să impunem o uniformizare a elevilor sub pretextul nediscriminării

Consiliul Național al Elevilor, unica structură reprezentativă a elevilor la nivel național, sesizează în continuare abuzuri în unitățile de învățământ preuniversitar privind uniforma și obligativitatea impusă purtării acesteia de către conducerile școlilor. Principalele argumente invocate de către directori pentru astfel de decizii, care intră în sfera ilegalității, sunt reprezentate de siguranța în școli și discriminare. Conform reglementărilor aflate în vigoare, accesul în școală se face pe baza carnetului de elev, iar în acest sens nu există niciun studiu care să demonstreze că, într-adevăr, uniforma crește nivelul de siguranță. Mai mult decât atât, este greșit să impunem o uniformizare a elevilor sub pretextul nediscriminării, în loc să ne asigurăm că evaluările sunt obiective și factori precum statutul social sau venitul familiei nu vor garanta o poziție favorizată în comunitatea școlară.
Printre județele unde au fost identificate probleme în acest sens, se numără Bacău, Mureș, Sălaj, Suceava, Iași, Brașov, Galați, Botoșani, Dolj, Tulcea, Vrancea și Giurgiu. În cazul în care elevul nu poartă această uniformă există situații în care acesta nu are acces în interiorul școlii, iar pretextul este creșterea siguranței în unitatea de învățământ, însă, în mod paradoxal, elevului nu îi este garantată siguranța în afara perimetrului acesteia și, tot în acest sens, îi este îngrădit dreptul la educație, garantat prin legea fundamentală a țării – Constituția României. Aceste uniforme sunt plătite de către părinți și ating sume însemnate comparativ cu media veniturilor familiei, astfel implementându-se într-un mod contrar cu legea „fondul școlii”, ce contrazice gratuitatea învățământului de stat, asigurată prin lege. În același timp, scăderea notei la purtare sau consemnarea absenței pentru nepurtarea uniformei sunt practici des întâlnite care contravin legii și eticii sistemului educațional.
Consiliul Național al Elevilor solicită tuturor actorilor educaționali să sesizeze orice abuz și, totodată, luarea la cunoștință a problemei de către unitățile de învățământ, autoritățile publice locale, cât și de Ministerul Educației Naționale și soluționarea în cel mai scurt timp posibil, tratând cauza, și nu efectul, fără să folosească forme fără fond precum întâlnim în aceste momente prin uniformă.
„Este inadmisibil cum prin impunerea abuzivă a uniformei școlare de către anumite unități de învățământ, acestea se exonereaza de răspunderea de a insufla elevilor valori și principii democratice, care să promoveze egalitatea și să elimine orice formă de discriminare. Nu vom tolera nicio constrângere din partea școlilor, nicio metodă de coerciție la adresa elevilor și vom continua să ne asumăm demersuri publice, alături de instituții abilitate, care să verifice legalitatea finanțării uniformelor și gravitatea abuzurilor săvârșite prin sancționarea nepurtării uniformei.”, a declarat Vlad Ștefan, Președintele Consiliului Național al Elevilor.
Comunicatul poate fi găsit în format PDF: click AICI
Secretarul executiv al Consiliului Național al Elevilor – relații externe,
Mădălin Cotic

UNTRR a lansat prima platformă online de plată pentru trecerea podului de la Fetești – Cernavodă

UNTRR a lansat www.taxa-pod-fetesti.ro, prima platformă online de plată a tarifului de trecere pentru podul de la Fetești – Cernavodă

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a lansat www.taxa-pod-fetesti.ro, prima platformă online de plată a tarifului de trecere pentru podul de la Fetești – Cernavodă de pe Autostrada A2.
Pentru a achita online tariful online trebuie să vă înregistrați pe platforma www.taxa-pod-fetesti.ro, să adăugați o comandă și să completați datele pentru peajul dorit. Puteți plăti atât prin intermediul procesatorului securizat de carduri bancare, cât și prin bancă cu ordin de plată.
După confirmarea plății se emite peajul și primiți prin e-mail factura și datele peajului și gratuit prin SMS datele peajului emis. Comenzile, peajele emise și facturile se vor putea accesa oricând în cadrul contului de pe platformă.
”Prin lansarea platformei www.taxa-pod-fetesti.ro închidem cercul de servicii online destinate achitării taxelor de drum în România. Prin platforma www.e-rovinieta.ro oferim un sistem de gestiune integrat pentru posesorii de autovehicule care achiziționează rovinieta online, iar acum, prin www.taxa-pod-fetesti.ro, le oferim șoferilor o modalitate simplă și utilă de plată pentru una sau mai multe treceri la podul de la Fetești – Cernavodă și de gestionare eficientă a trecerilor achiziționate”, a declarat Radu Dinescu, Secretar General UNTRR.
Tarifele de trecere aplicate pe platforma www.taxa-pod-fetesti.ro sunt cele aprobate de CNAIR prin ordinul nr. 162 din 28 aprilie 2015 privind stabilirea tarifului de trecere înregistrat prin intermediul sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control al rovinietei.