luni, 25 septembrie 2017

Indicatori monetari – august 2017

Conform indicatorilor publicați de BNR, masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii august 2017 un sold de 330 294,1 milioane lei. Faţă de luna iulie 2017 aceasta a crescut cu 1,7 la sută (1,9 la sută în termeni reali), iar în raport cu august 2016 masa monetară s-a majorat cu 11,7 la sută (10,4 la sută în termeni reali).

citește articolul - click AICI

Mihai Bălan, fostul director al CET Govora, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare – Minuta Deciziei ICCJ

  • Fostul senator, Dan Şova, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora. Instanţa a dispus confiscarea de la fostul parlamentar a 100.000 de euro
  • În acelaşi dosar, fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu
  • Decizia nu este definitivă, putând fi contestată cu drept de apel în termen de 10 zile
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au arătat că în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Șova Dan Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Bălan Mihai, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Sâmbătă, 30 septembrie 2017, se inaugurează Zona Centrală a municipiului Râmnicu Vâlcea

Inaugurarea Zonei Centrale a municipiului Râmnicu Vâlcea va fi marcată de un complex de evenimente culturale: concerte de muzică populară şi pop-rock, focuri de artificii, recital de pian şi vernisaje de expoziţii de artă plastică.
Astfel, începând de la ora 17.00, pe scena amplasată în Scuarul ”Mircea cel Bătrân” vor evolua artiştii de muzică populară Cornel Cojocaru, Nelu Biţînă, Orchestra Nicu Troncea, Ana Maria Iorga şi Nineta Popa, ce vor fi urmaţi, în registrul pop-rock, de Andreea Bălan, formaţia Mandinga şi trupa Voltaj.

Zacaria dezvoltă primul parc industrial privat din Craiova

Lucrările de construcție ale noului parc de afaceri din Craiova sunt în desfășurare, urmând ca primii 10.000 m2 de spațiu industrial să fie predați până la sfârșitul anului, a anunțat dezvoltatorul imobiliar Zacaria. Southern Industrial Park  va avea o suprafață totală de 43.000 m² de spații industriale de clasa A, complet echipate pentru activități de depozitare, logistică, cross-docking sau producție.
Southern Industrial Park, localizat în Craiova, este prima investiție a Zacaria în partea de Sud a țării și vine ca răspuns la cererea tot mai mare din zonă pentru spații industriale premium.

Răzvan Rotaru: Mai puține păduri tăiate ilegal în ultimele șase luni

Deputatul PSD Răzvan Rotaru a anunțat astăzi, 25 septembrie 2017, că în urma creșterii numărului de controale în domeniul forestier, tăierile ilegale de material lemnos s-au redus semnificativ
În primele 6 luni ale anului, infracțiunile de acest tip s-au redus cu 25% față de anul trecut, ca urmare a celor 45.000 de controale desfășurate de Romsilva în această perioadă. Amenzile s-au ridicat la peste 15 milioane de lei, iar confiscările la aproape 10.000 de metri cubi de lemn. În schimb, s-au dublat agresiunile asupra paznicilor, având loc 21 de atacuri asupra personalului silvic de la începutul anului și până în prezent, câte s-au înregistrat în întreg anul precedent.

RĂȚUȘCA CEA URÂTĂ aplaudată de aproape 200 de copii, la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea

Sâmbătă, 23 septembrie 2017, Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea și-a deschis larg porțile pentru a-și primi iubitorii de teatru. Primul spectacol din cele șase premiere pregătite în această vară, un spectacol pentru cei mici, s-a dovedit a fi un succes. Copii, mămici, părinți, bunici au venit în număr mare pentru a asista la un spectacol plin de emoție – Rățușca cea urâtă. 

Spun plin de emoție pentru că am văzut cum după spectacol copiii încercau sa le spună părintilor pățaniile puiului de lebădă. Mac, mac, mac și acel mac cu voce mai gravă se auzea în tot holul teatrului, un semn că le-a plăcut și au așteptat cu nerăbdare spectacolele dedicate lor. Sâmbata viitoare, pe 30 septembrie, de la ora 11.30, cei mici și nu numai sunt așteptați să vadă povestea Ursului păcălit de vulpe.

Daniela Ștefănescu

citește articolul - click AICI


312 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 100.000 de lei, aplicate în weekend de polițiștii rutieri vâlceni

În acest sfârșit de săptămână, 22 – 24 septembrie 2017, poliţiştii rutieri din cadrul IPJ Vâlcea au fost prezenţi în trafic, acţionând pentru creşterea gradului de disciplină rutieră pe drumurile publice și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere pe raza județului.
Cu acest prilej, poliţiştii au constatat 8 infracțiuni rutiere și au aplicat 312 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 100.000 de lei.
S-a acționat, în special, pe linia respectării regimului legal de viteză, fiind aplicate  186 de sancțiuni contravenționale pentru depășirea vitezei legale de deplasare pe drumurile publice.
De asemenea, polițiștii au reținut 28 de permise de conducere, dintre care 12 pentru viteză și au ridicat 9 certificate de înmatriculare.

Violonistul Maxim Vangerov: „La Sibiu, publicul a fost grozav”

Marele violonist Maxim Vengerov a susținut în premieră, vineri 22 septembrie, un recital extraordinar la Sibiu, în cadrul „Festivalului Internațional George Enescu”. Însoțit de bunul său prieten, pianistul Vag Papian, cei doi mari muzicieni au cântat aproape două ore în fața publicului. 

Datorită atmosferei incredibile de la Sala Thalia, Maxim Vagerov s-a întors de patru ori pe scenă, chemat de spectatori și a oferit patru bisuri. La finalul evenimentului, cei doi muzicieni au acordat timp de aproximativ o oră autografe.

citește articolul - click AICI

Medicina viitorului: Medicamentele pentru tratarea cancerului, pregătite de roboţi

Medicamentele de chimioterapie folosite în lupta cu cancerul, de o perioadă sunt preparate de către roboţi. Sistemul robotic care pune sub siguranţă perioada de tratament a pacientului şi care protejează angajaţii din sănătate de efectele negative ale acestor medicamente, anulează în totalitate riscurile din aplicaţiile medicamentelor.
Grupul Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia este printre primele din lume care foloseşte “Sistemul Robotic de Pregătire a Medicamentelor pentru Chimioterapie”, iar această tehnologie de ultimă generaţie implică, printre altele, folosirea unui braţ robotic cu şase axe, controlat de la distanţă de specialişti.

Sancțiuni pentru nerespectarea condițiilor de păstrare a armelor și munițiilor, aplicate de polițiștii din cadrul IPJ Vâlcea

Poliţiştii din cadrul IPJ Vâlcea au constatat o infracţiune de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor și au aplicat 3 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea condițiilor de păstrare a armelor și munițiilor.
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, poliţiştii din cadrul Biroului de Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat verificări pe linia respectării Legii nr. 295 din 2004, privind regimul armelor și al munițiilor, pe raza judeţului Vâlcea.

Ziua fără Maşină – trafic auto restricţionat între Colegiul Național ”Alexandru Lahovari” şi Prefectura Vâlcea

În cadrul acestui eveniment, pe Calea lui Traian, pe segmentul cuprins între Colegiul Național ”Alexandru Lahovari” şi Prefectura Vâlcea, traficul auto a fost complet restricţionat. Au fost prezenți peste 200 de copii, care au participat la concursuri cu bicicleta şi cu rolele. 

La final au fost oferite premii participanţilor. Parteneri au fost Teatrul Municipal Ariel și Asociația Zămbete Colorate. Acțiunea a fost onorată cu prezența de către viceprimarul Eusebiu Vețeleanu.

citește articolul - click AICI

Brain Regain – Programul de selectare a specialiștilor români din străinatate

BNR pune la dispoziția specialiștilor români care lucrează în străinătate posturi de înaltă competență, în următoarele arii de specialitate ale băncii centrale:
  • politică monetară
  • modelare și prognoze macroeconomice
  • stabilitate financiară
  • reglementare și autorizare
  • operaţiuni de piață
  • studii economice
  • relații internaționale
  • rezoluţie bancară

Percheziții efectuate de polițiști din cadrul Serviciului pentru Investigarea Criminalității Economice Gorj

Cheltuieli fictive înregistrate în evidențele contabile a unei societăți comerciale din Târgu Jiu
Vineri, 22 septembrie 2017, polițiști din cadrul Serviciului pentru Investigarea Criminalității Economice Gorj au continuat cercetările într-o cauză penală și sub coordonarea unui procuror, au efectuat mai multe percheziții domiciliare în județele Gorj, Dolj, Cluj, Bihor, Giurgiu și municipiul București, la persoane suspecte de comiterea unor infracțiuni în domeniul materialelor reciclabile, cu un prejudiciu de 458.000 de lei.

Cum se depune o reclamaţie la ANPC

Apelaţi la această modalitate numai după ce încercaţi să rezolvaţi amiabil problema cu operatorul economic care a comercializat produsul sau a prestat serviciul.
În situaţia în care nu aţi ajuns la o înţelegere cu vânzătorul sau cu administratorul unităţii, atunci aveţi dreptul să depuneţi o reclamaţie la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.
Primirea reclamaţiilor de la consumatori se face la sediile Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor sau la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti, în functie de raza teritorială în care își desfășoară activitatea operatorul economic reclamat.

Parlamentul European a aprobat 500 milioane euro suplimentare pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor

Parlamentul European a aprobat 500 milioane euro suplimentare pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, o parte din cele 1,2 miliarde euro pentru 2017/2020
În rezoluția privind propunerea de revizuire bugetară 3/2017, deputații europeni cer Comisiei și statelor membre să se asigure că această sumă de 500 miliarde euro va fi utilizată în totalitate până la sfârșitul anului 2017.
“Salut fondurile suplimentare pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, aceasta este una dintre principalele provocări ale UE, în unele regiuni șomajul având cote alarmante. Această sumă suplimentară nu va putea rezolva această problemă, iar Parlamentul European va continua să lupte pentru mai mult sprijin financiar pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor”, a declarat Jens Geier (grupul S&D, DE).

Acțiuni diplomatice menite să evidențieze contribuția României la temele înscrise pe agenda ONU

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat la o întâlnire de lucru a șefilor diplomației din statele membre ale Grupului Prietenilor Medierii din ONU, prezidată de Finlanda și Turcia
În mesajul său, șeful diplomației române a pledat pentru consolidarea bazei normative a medierii și întărirea rolului ONU în activitatea efectivă de mediere. A salutat accentul deosebit pe care Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, îl pune pe dimensiunea de prevenire a conflictelor și mediere.

Reuniune anuală a şefilor structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Sud-Estul Europei, organizată la Sibiu

Poliţia Română, Ambasada SUA și Fundația Hanns Seidel au organizat cea de-a XIV-a Reuniune anuală a şefilor structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Europa de Sud-Est.
În perioada 19 – 22 septembrie 2017, la Sibiu, a avut loc cea de-a XIV-a Reuniune anuală a şefilor structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Sud-Estul Europei.
Evenimentul a reunit experţi din domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii organizate, atât la nivel strategic, cât şi operațional, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Ministerului Public, Serviciului Român de Informaţii, principalelor structuri de resort din străinătate, cât şi organizaţiilor/organismelor internaţionale: EUROPOL, INTERPOL, FRONTEX, SELEC.

Specialități culinare și ateliere de mesteșugărit la Muzeul ASTRA Sibiu

Muzeul ASTRA Sibiu vernisează casele săsești din Cisnădioara, Seica Mică și Hamba
Muzeul ASTRA din Sibiu este cunoscut ca fiind muzeul aflat intr-o continua evolutie si dezvoltare, astfel se anunta deschiderea a trei noi case sasesti disponibile spre vizitare, casele sasesti din Cisnadioara, Seica Mica si Hamba si marcheaza momentul printr-un weekend plin de evenimente.

Reformarea Europei: România și nucleul dur. Adecvare, politici, măsuri necesare

Daniel Dăianu, membru al CA al BNR, București, 19 septembrie 2017

Suntem la puțin timp după prezentarea facută de președintele Jean Claude Juncker în Parlamentul European privind “Starea Uniunii” – o alocuțiune specială pentru noi și prin referiri directe la România, propunerea de organizare a unui summit special în 2019 la Sibiu, dupa consfințirea Brexitului.
În România avem nevoie de o conversație profundă privind viitorul UE și aderarea la zona euro (ZE), care să ajute articularea pozițiilor noastre în dialogul european. “Să fii la masa discuțiilor” este esențial. Dar se cuvine totodată să avem argumente solide, ce pot influența facerea deciziilor. Faptul că Președintele Juncker nu a îmbrățișat filosofia cercurilor concentrice, arată că pledoaria României și a altor state membre a fost însușită de unii lideri europeni (nu toti însă!).

Administratorul Sacomet SA Horezu, Nicolăescu Florian, a fost pus sub control judiciar pe o durată de 60 de zile

Prin ordonanţa din data de 21 septembrie 2017, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 21.09.2017, față de NICOLAESCU FLORIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de colectare, transport, valorificare sau eliminarea de deşeuri, inclusiv supravegherea acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului, prev de art 3 din Legea 101/2011 pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului, de evacuare, aruncare sau injectarea în apele de suprafaţă şi subterane, deşeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conţin substanţe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentraţie care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, viaţa animalelor, mediul, producţia agricolă ori industrială sau fondul piscicol prev. de art. 92 din Legea 107/1996 privind legea apelor și de poluare prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deşeuri ori substanţe periculoase, fiind de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală, prev de art 98 alin 2 lit a din OUG 195/2005 privind protecţia mediului.

citește articolul - click AICI

La Craiova a început înregistrarea dosarelor de acordare a stimulentelor educaționale

Primăria Municipiului Craiova şi Direcţia Publică Comunitară de Asistenţă Socială a Municipiului Craiova anunţă că, începând cu data de 19.09.2017, a început derularea activității de înregistrare a dosarelor de acordare a stimulentelor educationale sub forma tichetelor sociale, conform Normelor de aplicare a Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familiile defavorizate, pentru anul şcolar 2017-2018.

citește articolul - click AICI

eMAG a angajat 20 de studenți în București, Craiova și Iași în urma programului Talent Internship 2017

eMAG a angajat 20 de studenți și absolvenți din cei 25 care au fost recrutați în a patra ediție eMAG Talent Internship, program derulat în perioada iulie – august. În total, peste 1000 de studenți au aplicat la program în acest an.

citește articolul - click AICI

Bărbat din Călimănești cercetat pentru pornografie infantilă și viol, după ce a forțat o minoră de 15 ani, să întrețină relații sexuale

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate și cei de la Direcția Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT din Vâlcea, au ridicat telefoane mobile, cartele SIM și stick-uri de memorie, de la locuința unui bărbat cercetat pentru pornografie infantilă și viol.

citește articolul - click AICI

La Primăria Râmnicu Vâlcea a avut loc festivitatea de înmânare a Diplomei de ”Cetăţean de Onoare” domnului Acsinte Gaspar

Joi, 21 septembrie 2017, în Sala de Consiliu a Primăriei municipiului, a avut loc ceremonia festivă de înmânare a titlului de ”Cetăţean de Onoare” al municipiului Râmnicu Vâlcea domnului Acsinte Gaspar.

citește articolul - click AICI

Caravana campaniei ARIPI FRÂNTE la Râmnicu Vâlcea

Miercuri, 20 septembrie 2017, începând cu ora 11.00, la Biblioteca Județeană Vâlcea “Antim Ivireanul”, a fost organizat un eveniment de informare, conştientizare şi sensibilizare cu privire la fenomenul violenţei în familie, la care, alături de Asociația Necuvinte și Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea, au participat doamna subprefect Aurora Gherghina, doamna Mihaela Andreianu – consilier județean și președinta OFL Vâlcea, doamna Elena Micuț – sefa Serviciului Probațiune, dar și reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vâlcea, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, ai Inspectoratului Școlar, ai ONG-urilor și presa locală.

citește articolul - click AICI

Ana Birchall: La baza deciziei CJUE referitoare la împrumuturile în franci elvețieni a stat și mandatul aprobat de mine în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene

Ana Birchall, deputat PSD: “La baza deciziei CJUE referitoare la împrumuturile în franci elvețieni acordate în România a stat și mandatul aprobat de mine în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene care sublinia în esență că toate contractele de credit în monede străine pot fi considerate abuzive dacă băncile nu și-au avertizat corespunzător clienții în privința riscului valutar”.



Cristian Buican îi cere lui Sevil Shhaideh toate documentele care au stat la baza repartiţiei fondurilor pe PNDL, etapa a II-a, din judeţul Vâlcea

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) o interpelare privind repartiţia fondurilor pe PNDL, etapa a II-a din judeţul Vâlcea, lipsa de interes a angajaţilor acestei structuri faţă de necesităţile primăriilor şi modul dispreţuitor cu care sunt tratate administraţiile publice locale de Ministerul condus de doamna Sevil Shhaideh, Viceprim-Ministru al Guvernului României.

citește articolul - click AICI