joi, 16 septembrie 2010

DIICOT Buzău a destructurat o reţea de contrabandă

44 de percheziţii în Bucureşti, Buzău, Mizil şi FocşaniÎn urma efectuării a 44 de percheziţii la locuinţele mai multor suspecţi de contrabandă cu ţigări şi ilegalităţi la regimul materiilor explozive, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării peste 50.000 de ţigarete, obiecte confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, sute de litri de băuturi alcoolice şi sume mari de bani.

În această dimineaţă, peste 200 de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Prahova şi Vrancea, cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (D.G.I.P.I.) şi Serviciului Român de Informaţii (S.R.I.), sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău, au organizat 44 de percheziţii în Bucureşti, Buzău, Mizil şi Focşani.

În locaţiile vizate, au fost identificate peste 50.000 de ţigarete, în pachete ce nu aveau aplicate banderole de marcaj legale, importante cantităţi de obiecte confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, 200 de litri de băuturi alcoolice fără marcaje fiscale, sume mari de bani şi înscrisuri, cu privire la care se continuă verificările.

Zece persoane au fost conduse la sediile unităţilor de Poliţie şi Parchet pentru cercetări, anchetele fiind efectuate sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.

Cercetările continuă în vederea stabilirii şi probării întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.

***********************************
***********************
***************
**********

Procurorul Gâlcă Dinu acuzat pentru şantaj


DNA a trimis în judecată procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi

În perioada februarie-iulie 2009, Gâlcă Dinu, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, a pretins, a acceptat promisiunea oferirii şi a primit de la Bogdan Vasile, administrator al S.C. CISCOM S.R.L. Focşani, diverse foloase necuvenite (cum ar fi mese gratuite la restaurant şi produse alimentare în valoare de 3.200 lei) în scopul de a determina pe funcţionarii Prefecturii Vrancea să elibereze în favoarea lui Bogdan Vasile un titlu de proprietate pentru un teren în suprafaţă de 15 ha situat în intravilanul municipiului Focşani. Eliberarea actului respectiv urma să se realizeze în detrimentul altor persoane îndreptăţite să primească titlul de proprietate respectiv.

În luna iunie 2009, inculpatul Gâlcă Dinu, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, a acceptat promisiunea oferirii unor foloase materiale (cum ar fi produse alimentare), de la inculpatul Pohrib Costel, în scopul de a determina un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi să nu efectueze cercetări şi să adopte o soluţie de netrimitere în judecată a unei persoane faţă de care se efectuau acte de urmărire penală cu privire la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

În luna mai 2009, Gâlcă Dinu, în aceeaşi calitate, a acceptat propunerea lui Cozma Dumitru, notar public, de a constrânge o persoană să înmâneze suma de 5.000 lei lui Cozma Dumitru sub ameninţarea că, în caz contrar, i se va întocmi un dosar penal şi că va fi chemată în mod repetat la organele de urmărire penală, cu consecinţa aplicării unei pedepse cu închisoarea. La rândul său, inculpatul Şerban Alexandru, în perioada aprilie-septembrie 2009, în calitate de şef al Postului de Poliţie Vânători, jud. Galaţi, a acceptat propunerea lui Cozma Dumitru şi a exercitat asupra persoanei respective acelaşi tip de presiuni, în mod repetat. Întocmirea dosarului penal s-a realizat deşi starea de fapt era de competenţa unei instanţe civile. În aceste condiţii, persoana ameninţată i-a remis inculpatului Cozma Dumitru suma de 2.000 lei, sumă care nu i-ar fi fost remisă în condiţii normale.

În perioada aprilie-iunie 2009, Gâlcă Dinu a acceptat promisiunea oferirii şi a primit foloase necuvenite de la Tudosă Petrică promiţându-i că va obţine menţinerea sa în funcţia de director coordonator sau cel puţin de director coordonator adjunct la Direcţia Silvică Vrancea prin influenţa pe care o are asupra unor funcţionari publici. Intervenţia s-a realizat prin intermediul lui Popescu Ion şi a lui Bălan Alexandru şi a avut drept consecinţă menţinerea lui Tudosă Petrică în funcţia respectivă.

Fiind audiaţi în calitate de martori în prezentul dosar penal, Popescu Ion şi Bălan Alexandru au făcut afirmaţii mincinoase, în sensul că Gâlcă Dinu nu le-ar fi cerut să intervină pe lângă funcţionarii publici respectivi pentru menţinerea în funcţie a lui Tudosă Petrică. Foloasele pretinse şi primite de Gâlcă Dinu de la Tudosă Petrică au constat în înlesnirea întocmirii şi aprobării documentaţiei pentru schimbarea destinaţiei terenului forestier deţinut de mătuşa soţiei lui Gâlcă Dinu, transmis acestuia prin testament, în localitatea Lepşa, comuna Tulnici, jud. Vrancea, plata contravalorii construcţiei gardului împrejmuitor la acest teren, în sumă de 1.000 lei şi materialele necesare construcţiei acestuia în valoare de 2.241,06 lei cât şi înlesnirea construcţiei unei vile pe acelaşi teren.

Pentru a crea aparenţa de legalitate a achiziţionării materialelor de construcţie menţionate mai sus, Gâlcă Dinu l-a determinat pe Dumitraşcu Dorel, administrator al SC DORECOM IMPEX SRL, să întocmească în fals şi să înregistreze în evidenţa contabilă a firmei sale mai multe documente contabile (bonuri fiscale, avize de însoţire a mărfii). O parte din aceste acte contabile le-a remis inculpatului Dinu Gâlcă iar pe altele le-a prezentat procurorilor anticorupţie cu ocazia efectuării cercetărilor în acest dosar penal.

De asemenea, Gâlcă Dinu, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, nu a menţionat în cuprinsul a şase declaraţii de avere depuse în perioada anilor 2007 – 2009 că deţine o clădire în municipiul Galaţi şi că a înstrăinat-o, cât şi că are o datorie în valoare de 250.000 lei către o societate comercială din Galaţi.

La rândul său, Dediu Lili, în calitate de administrator al SC PIACT CF SPIACT Galaţi SA, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale firmei sale veniturile realizate din construirea imobilului menţionat mai sus, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 90.387,50 lei (reprezentând impozit pe profit şi TVA).

În afara aspectelor prezentate, pentru cinci abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, constând în intervenţii pentru soluţionarea unor cereri, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii, Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, fiind exercitată acţiunea disciplinară împotriva procurorului GÂLCĂ DINU.

Potrivit acestui articol „Constituie abateri disciplinare intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii, precum şi imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror”.

Prin Hotărârea din 8 iunie 2010 a Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a respins acţiunea disciplinară din considerente de formă şi nu de fond. Concret, Comisia de disciplină din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii nu a sesizat Secţia pentru procurori în mod legal, motiv care a făcut posibilă respingerea acţiunii disciplinare.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

GÂLCĂ DINU, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- trafic de influenţă, în formă continuată
- şantaj
- fals în declaraţii, în formă continuată
- instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată
- participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată

BOGDAN VASILE, administrator al S.C. CISCOM S.R.L. Focşani, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă,

POHRIB COSTEL, administrator al S.C. FKG MONTAGE SERVICE S.R.L. Tecuci şi S.C. GALTRADE S.R.L. Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă,

ŞERBAN ALEXANDRU, agent de poliţie, şeful Postului de Poliţie Vânători, jud. Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj

COZMA DUMITRU, notar public, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj

TUDOSĂ PETRICĂ, director la Direcţia Silvică Vrancea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă

POPESCU ION, fost procuror inspector la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vrancea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă

BĂLAN ALEXANDRU, avocat în cadrul Baroului de Avocaţi Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă

DUMITRAŞCU DOREL, administrator al SC DORECOM IMPEX SRL Reghiu, judeţul Vrancea, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii

DEDIU LILI, administrator al SC PIACT CF SPIACT Galaţi SA, director al ziarului local IMPARŢIAL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

***************************************
******************************
*********************
**************
********

Emil Boc la dezbaterea Legii unitare a pensiilor din Camera Deputaţilor

În 2011, dacă se adoptă forma promovată de Guvern, tot mai trebuie să punem bani de la bugetul de stat, peste 3 miliarde de euro, să susţinem bugetul de pensii.

****************************
*******************
************