duminică, 19 februarie 2017

“VALEA SCLAVILOR”, “HORA ARDELENEASCĂ”, “ZASTAVA”, acţiuni de combatere a traficului de persoane

La nivelul fiecărei structuri de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române funcționează structuri de combatere a traficului de persoane, care desfășoară permanent activități pentru identificarea şi destructurarea reţelelor infracţionale, specializate în traficul de persoane și de migranți.

Toată știrea: click AICI

sâmbătă, 18 februarie 2017

Mort de beat și pus pe scandal, s-a ales cu o amendă la meciul de handbal HCM Râmnicu Vâlcea – CSM Bistrița

Sâmbătă, 18 februarie 2017, începând cu ora 16.00, la Sala Polivalentă din municipiul Râmnicu Vâlcea a avut loc meciul de handbal feminin dintre echipele HCM Râmnicu Vâlcea şi CSM Bistriţa.


citește toată știrea - click AICI


Iubire printre gunoaie

Viata in PALME - 13 august 2011 - emisiune realizata de Szocs Francisc





4.202 vâlceni instruiţi în bibliotecile publice să cumpere online şi să-şi gestioneze bugetul personal

Dragi colegi bibliotecari din judeţul Vâlcea,
Tocmai am trasmis partenerilor noştri de la Visa Europe şi Junior Achievement centralizatorul datelor pe care mi le-aţi comunicat, privind rezultatele programelor educaţionale Banii pe net şi BaniIQ în etapa 2016-2017.
Pe scurt, în 36 de biblioteci publice vâlcene au fost instruţi în total 4.202 cursanţi, din care 2.095 la “Banii pe net” şi 2.107 la BaniIQ.

Despre importanţa creşterii e-commerce România puteţi vizualiza un bilanţ interesant: click AICI

Consider că trebuie să ne implicăm în continuare, cât putem de mult, astfel încât procente tot mai însemnate din comunităţile noastre să fi instruite şi pregătite astfel încât oamenii pentru care existăm ca bibliotecari să nu întâmpine nicio dificultate în procesul de achiziţie electronică de produse şi servicii, efectuarea de plăţi în siguranţă, gestionarea corectă a bugetului personal ş.a.m.d.

Vă mulţumesc tututor celor care aţi contribuit la reuşita din acest an – şi desigur, din anii precedenţi – şi aşteptăm cu interes premiile oferite de Visa Europe şi Junior Achievement 🙂
Succes în tot ce faceţi!
Valentin Smedescu

Conferinta de presa a PNL Valcea sustinuta de Cristian Buican si Romulus Bulacu - 10 februarie 2017


111 persoane semnalate dispărute, identificate în șapte zile

În ultima săptămână, în urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Română, au fost depistate 199 de persoane care erau dispărute sau pe numele cărora existau mandate emise de instanţele de judecată.


Citește articolul - click AICI

Premierul Sorin Grindeanu și Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o discuție în cadrul întâlnirii din 17 februarie 2017

Premierul României Sorin Grindeanu și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o discuție constructivă în cadrul întâlnirii din 17 februarie 2017. La întrevedere au mai participat comisarul european Corina Creţu și ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu.
Cei doi oficiali au discutat despre ultimele evoluții din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și despre lupta împotriva corupției. Președintele Juncker a salutat recenta decizie a Guvernului român de abrogare a ordonanței de urgență care periclita progresele realizate ani de zile în acest domeniu.

Filarmonica „ George Enescu” propune o nouă serie de concerte reunite sub titlul Stagiunea de marţi seara.

În luna februarie, Filarmonica „ George Enescu” propune o nouă serie de concerte reunite sub titlul Stagiunea de marţi seara. Cea de a doua luna din an este destinata studenților români care studiază la Viena: Daniel Dascălu a prezentat un program Liszt-Schumann, Ioan Dragoş Dimitriu, va sustine un recital cu un program Haydn – Albéniz- Schumann, iar la sfârşitul lunii vom avea un invitat georgian, tot student la Viena, elev al lui Oleg Maisenberg şi câştigătorul concursului Bösendorfer de acum câţiva ani, pianistul Vato Jordania, care vine cu un program Beethoven, Schubert și Liszt.




Citește articolul  - click AICI

vineri, 17 februarie 2017

“Începui dragoste nouă” – Spectacol aniversar – Mariana Ionescu Căpitanescu şi Văru’ Săndel la Râmnicu Vâlcea

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, Sala Sporturilor Râmnicu Vâlcea găzduieşte un spectacol grandios, care va marca 25 de ani de la debutul de succes împliniţi de Mariana Ionescu Căpitanescu şi Văru’ Săndel.

Spectacolul aniversar “Începui dragoste nouă” va reuni într-un regal al muzicii populare şi uşoare o distribuţie de aur a scenei româneşti. Astfel, vor fi alături de Mariana Ionescu Căpitănescu şi Văru’ Săndel colegii şi prietenii lor: Constantin Enceanu, Steliana Sima, Petrică Matu Stoian, Maria Dragomiroiu, Dragă Olteanu Matei, Ion Paladi, Mioara Velicu, Gelu Voicu, Elisabeta Turcu, Raoul, Anca Turcasiu, Nico, Oana Sârbu şi Marcela Fota. Acompaniază Orchestra “Lăutarii” din Chişinău, dirijor maestrul Nicolae Botgros. Amfitrioana spectacolului va fi prezentatoarea TV Roxana Vasniuc.

FSC retrage definitiv certificarea și se disociază de Schweighofer

Astăzi, 17 februarie 2017, organizația Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer. În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe piețele internaționale. FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă în condițiile de în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate.
Decizia de astăzi vine după ce activiști din 3 țări (Germania, România și Austria) au înmânat o petiție semnată de 250.000 de cetățeni directorilor FSC, în 7 februarie, la sediul organizației din Bonn. Comunitatea de-clic a lansat această campanie în decembrie 2016, în momentul în care FSC a plasat compania austriacă într-o perioadă de probă. Petiția adresată Boardului organizației îi cerea acestuia să renunțe la Schweighofer și să respecte recomandările făcute de Comitetul de Control al FSC. După ce a investigat temeinic activitatea Schweighofer, acest comitet a recomandat încă din decembrie 2016 dezasocierea de “Holzindustrie Schweighofer și de toate companiile controlate de Gerald Schweighofer.”

Târg de Turism la Romexpo

Ministerul Turismului participă la Târgul de Turism al României, ce va avea loc la Romexpo, în perioada 16 – 19 februarie 2017, cu un stand amenajat de 80 metri pătrați, în pavilionul C3, stand 01, prilej cu care vă propune o călătorie de descoperire a misterelor ce învăluie destinația turistică România!
Prezența Ministerului Turismului la Târgul de Turism al României, ediția de primăvară a acestui an, marchează trecerea de la abordarea convențională a turismului la crearea de experiențe multisenzoriale, bazate pe specificitatea și unicitatea României ca destinație turistică, prin stimularea tuturor simțurilor turistului vizat.

A intrat într-o depășire și a ajuns cu roțile în sus într-un șanț din Ştirbeşti

Vineri, 17 februarie 2017, în jurul orei 09.00, poliţiştii vâlceni au fost sesizaţi cu privire la producerea unui accident rutier pe raza comunei Ghioroiu.

Ajunşi la faţa la locului, poliţiştii au constatat faptul că S.I., de 50 de ani, din oraşul Bălceşti, în timp ce se deplasa pe raza comunei Ghioroiu, în satul Ştirbeşti, s-a angajat în depăşirea unui alt autoturism, condus de T.V., de 70 de ani, din comuna Diculeşti, care, a efectuat viraj la stânga fără să se asigure şi a acroşat autoturismul aflat în depăşire.

USR Vâlcea – Scrisoare deschisă adresată primarului Mircia Gutău: “Casa Olănescu” – monument reprezentativ al vâlcenilor

Domnule Primar Mircia Gutău,
Prin această scrisoare dorim să vă reamintim de “Casa Olănescu”, parte esenţială a “Ansamblului Inătești”, ansamblu istoric reprezentativ pentru cultură şi istoria vâlceana. În momentul de faţă este abandonată, ignorată de autorităţi şi într-o stare avansată de degradare. Casa Olănescu este monument istoric din secolul al XVIII–lea protejat de lege şi un reper arhitectural local important.
Vâlcea a pierdut în perioada 1945 – 1989, în timpul comunismului, mai mult de 90% din clădirile reprezentative pentru urbe prin neglijenţă şi demolări succesive… În aceste condiţii vâlcenii şi oraşul nu îşi permit să piardă încă un monument istoric reprezentativ pentru oraş, monument care restaurat ar putea deveni un obiectiv turistic local. Dat fiind faptul că din data de 02 noiembrie 2007, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, prin protocolul semnat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, devine proprietarul “Ansamblului Inăteşti” din care face parte şi “Casa Olănescu”, se subînţelege faptul că primăria este răspunzătoare pentru soarta acestui imobil.
Conform Legii 422/ 2001 care are în vedere protejarea monumentelor istorice, este responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale să aloce resurse financiare pentru protejarea monumentelor aflate pe domeniul public său privat al unităţilor administrativ teritoriale.
Acestea sunt două dintre motivele pentru care dumneavoastră, respectiv Primăria Râmnicu Vâlcea ar trebui să acţioneze imediat pentru salvarea şi conservarea monumentului. S-au tras numeroase semnale de alarmă, atât în presa locală, în articole care au punctat corect situaţia monumentului, cât şi în sesizările primite de la DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU CULTURĂ ŞI PATRIMONIU NAŢIONAL VÂLCEA (“Obligaţiunea privind folosinţa monumentului istoric nr.1/ 2011 – Ansamblul Inăteşti”)… Este necesar să acţionaţi în interesul vâlcenilor şi să salvaţi acest monument istoric important pentru cultură şi identitatea vâlceană.
ÎN CONCLUZIE: Vă rugăm să discutaţi cazul în regim de urgenţă în Consiliul Local, să consultaţi organismul profesional cu atribuţii în această chestiune şi să propuneţi alocarea de fonduri pentru restaurarea monumentului cât mai curând posibil.
Ec. Andrei Gheorghiu 
Preşedinte USR VÂLCEA Râmnicu Vâlcea

Consiliul Național al Elevilor: Este greșit să impunem o uniformizare a elevilor sub pretextul nediscriminării

Consiliul Național al Elevilor, unica structură reprezentativă a elevilor la nivel național, sesizează în continuare abuzuri în unitățile de învățământ preuniversitar privind uniforma și obligativitatea impusă purtării acesteia de către conducerile școlilor. Principalele argumente invocate de către directori pentru astfel de decizii, care intră în sfera ilegalității, sunt reprezentate de siguranța în școli și discriminare. Conform reglementărilor aflate în vigoare, accesul în școală se face pe baza carnetului de elev, iar în acest sens nu există niciun studiu care să demonstreze că, într-adevăr, uniforma crește nivelul de siguranță. Mai mult decât atât, este greșit să impunem o uniformizare a elevilor sub pretextul nediscriminării, în loc să ne asigurăm că evaluările sunt obiective și factori precum statutul social sau venitul familiei nu vor garanta o poziție favorizată în comunitatea școlară.
Printre județele unde au fost identificate probleme în acest sens, se numără Bacău, Mureș, Sălaj, Suceava, Iași, Brașov, Galați, Botoșani, Dolj, Tulcea, Vrancea și Giurgiu. În cazul în care elevul nu poartă această uniformă există situații în care acesta nu are acces în interiorul școlii, iar pretextul este creșterea siguranței în unitatea de învățământ, însă, în mod paradoxal, elevului nu îi este garantată siguranța în afara perimetrului acesteia și, tot în acest sens, îi este îngrădit dreptul la educație, garantat prin legea fundamentală a țării – Constituția României. Aceste uniforme sunt plătite de către părinți și ating sume însemnate comparativ cu media veniturilor familiei, astfel implementându-se într-un mod contrar cu legea „fondul școlii”, ce contrazice gratuitatea învățământului de stat, asigurată prin lege. În același timp, scăderea notei la purtare sau consemnarea absenței pentru nepurtarea uniformei sunt practici des întâlnite care contravin legii și eticii sistemului educațional.
Consiliul Național al Elevilor solicită tuturor actorilor educaționali să sesizeze orice abuz și, totodată, luarea la cunoștință a problemei de către unitățile de învățământ, autoritățile publice locale, cât și de Ministerul Educației Naționale și soluționarea în cel mai scurt timp posibil, tratând cauza, și nu efectul, fără să folosească forme fără fond precum întâlnim în aceste momente prin uniformă.
„Este inadmisibil cum prin impunerea abuzivă a uniformei școlare de către anumite unități de învățământ, acestea se exonereaza de răspunderea de a insufla elevilor valori și principii democratice, care să promoveze egalitatea și să elimine orice formă de discriminare. Nu vom tolera nicio constrângere din partea școlilor, nicio metodă de coerciție la adresa elevilor și vom continua să ne asumăm demersuri publice, alături de instituții abilitate, care să verifice legalitatea finanțării uniformelor și gravitatea abuzurilor săvârșite prin sancționarea nepurtării uniformei.”, a declarat Vlad Ștefan, Președintele Consiliului Național al Elevilor.
Comunicatul poate fi găsit în format PDF: click AICI
Secretarul executiv al Consiliului Național al Elevilor – relații externe,
Mădălin Cotic

UNTRR a lansat prima platformă online de plată pentru trecerea podului de la Fetești – Cernavodă

UNTRR a lansat www.taxa-pod-fetesti.ro, prima platformă online de plată a tarifului de trecere pentru podul de la Fetești – Cernavodă

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a lansat www.taxa-pod-fetesti.ro, prima platformă online de plată a tarifului de trecere pentru podul de la Fetești – Cernavodă de pe Autostrada A2.
Pentru a achita online tariful online trebuie să vă înregistrați pe platforma www.taxa-pod-fetesti.ro, să adăugați o comandă și să completați datele pentru peajul dorit. Puteți plăti atât prin intermediul procesatorului securizat de carduri bancare, cât și prin bancă cu ordin de plată.
După confirmarea plății se emite peajul și primiți prin e-mail factura și datele peajului și gratuit prin SMS datele peajului emis. Comenzile, peajele emise și facturile se vor putea accesa oricând în cadrul contului de pe platformă.
”Prin lansarea platformei www.taxa-pod-fetesti.ro închidem cercul de servicii online destinate achitării taxelor de drum în România. Prin platforma www.e-rovinieta.ro oferim un sistem de gestiune integrat pentru posesorii de autovehicule care achiziționează rovinieta online, iar acum, prin www.taxa-pod-fetesti.ro, le oferim șoferilor o modalitate simplă și utilă de plată pentru una sau mai multe treceri la podul de la Fetești – Cernavodă și de gestionare eficientă a trecerilor achiziționate”, a declarat Radu Dinescu, Secretar General UNTRR.
Tarifele de trecere aplicate pe platforma www.taxa-pod-fetesti.ro sunt cele aprobate de CNAIR prin ordinul nr. 162 din 28 aprilie 2015 privind stabilirea tarifului de trecere înregistrat prin intermediul sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control al rovinietei.

joi, 16 februarie 2017

Baia de Fier a fost atestată ca stațiune turistică de interes local

Localitățile Borsec (județul Harghita) și Sucevița (județul Suceava) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de astăzi, 16 februarie 2017.
De asemenea, un număr de 10 localități sau zone componente ale unor localități au primit atestare ca stațiuni turistice de interes local: Baia de Fier – județul Gorj, Boghiș – județul Sălaj, Colibița – județul Bistrița-Năsăud, Moisei – județul Maramureș, Negrești Oaș – județul Satu Mare, Pojorâta – județul Suceava, Sângeorgiu de Mureș – județul Mureș, zona Băile Banffy – municipiul Toplița, județul Harghita, zona Băile Ocna Dej – municipiul Dej, județul Cluj, zona Moinești-Băi – municipiul Moinești, județul Bacău.
Prin promovarea ca stațiuni turistice de interes național sau local, aceste localități vor avea șanse mari în atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică.
După completările făcute astăzi, în total sunt atestate ca stațiuni turistice de interes național 43 de localități, iar 57 de localități au primit atestatul de stațiuni turistice de interes local.

Granițe închise pentru cetățenii UE care se alătură grupurilor teroriste

Toți cetățenii UE și din state terțe care vin în UE, sau pleacă din UE, vor fi verificați sistematic în bazele de date, conform regulamentului votat joi, 16 februarie 2017 

”Securizarea granițelor noastre externe înseamnă construirea unui scut puternic împotriva terorismului în Europa și protejarea dreptului la viață, corolarul tuturor drepturilor. Fiecare viață pe care o salvăm descoperind un potențial luptător străin merită efortul, iar verificările sistematice în bazele de date sunt un pas obligatoriu către protecția minimă pe care avem datoria de a o asigura cetățenilor noștri”, a spus raportorul Monica Macovei (ECR, RO).
Noul regulament, care schimbă Codul Schengen pentru granițe (SBC), a fost prezentat de Comisia Europeană în decembrie 2015. El obligă statele membre să efectueze controale sistematice ale persoanelor care traversează granițele externe ale UE în bazele de date cu documente furate și pierdute, în sistemul de informații Schengen (SIS) și în alte baze de date UE relevante. Verificările sunt obligatorii la toate granițele aeriene, maritime și pe uscat, atât la intrarea, cât și la ieșirea din UE.
Modificarea regulilor este un răspuns la amenințările teroriste în Europa, așa cum au demonstrat recentele atacuri din Bruxelles, Paris și Berlin, precum și fenomenul ”luptătorilor străini”, adică cetățeni UE care se alătură grupurilor teroriste în zonele de conflict, cum ar fi Daesh în Siria și Irak.
Rezoluția a fost adoptată cu 469 de voturi pentru la 120 împotrivă și 42 de abțineri.
Verificări țintite în cazul unor întârzieri prelungite
Însă dacă aceste verificări sistematice întârzie prea mult traficul pe uscat sau pe mare, statele UE pot efectua verificări ”țintite”, cu condiția ca un studiu de risc să fi arătat că acest lucru nu va crea amenințări printre altele la securitatea internă sau politicile publice.
Cei care nu sunt subiect al unor verificări ”țintite” vor fi obligați să treacă printr-o verificare obișnuită care să dovedească validitatea documentelor lor de călătorie și să le confirme identitatea.
Perioada de tranziție
La granițele aeriene, statele membre pot utiliza verificări țintite pentru o perioadă de tranziție de șase luni după intrarea în vigoare a noului regulament. Această perioadă poate fi prelungită ulterior cu maximum 18 luni în unele cazuri excepționale, cum ar fi atunci când aeroporturile nu au facilități pentru a performa verificări sistematice în bazele de date și au nevoie de timp să se adapteze.
Ce urmează
Regulamentul va intra în vigoare în a 20-a zi după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va fi aplicabil imediat, iar în cele mai multe state membre, simultan. Danemarca, Marea Britanie și Irlanda nu s-au raliat acestui regulament.

Klaus Iohannis a promulgat bugetul – Președintele solicită Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate și responsabilitate

Joi, 16 februarie 2017, Președintele Klaus Iohannis a promulgat Bugetul pe 2017

“Așa cum am promis la începutul săptămânii, am făcut o analiză a bugetului și a bugetului de asigurări sociale. Această analiză aprofundată a confirmat tot ce am spus și data trecută. Veniturile la buget sunt, așa cum au spus unii, optimiste. Eu spun supraapreciate.
Cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare. Abordarea hiperoptimistă a bugetului se poate vedea, de exemplu, făcând o comparație între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut și ce se prevede pentru anul acesta, unde se constată o creștere de 14%, fără să fie vreo explicație undeva cum se ajunge la această creștere fenomenală. 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat. De asemenea, se confirmă că există prevăzute credite de angajament într-o sumă nemaivăzută, de peste 50 de miliarde.
Totuși, am decis astăzi, și am și făcut-o deja, am promulgat atât bugetul, cât și bugetul asigurărilor sociale. Țara are nevoie de buget și Guvernul, care s-a angajat să execute acest buget, acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru.
Pentru Guvern, am un mesaj simplu. În cursul acestui exercițiu bugetar, pe care tocmai l-am promulgat, cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate și responsabilitate”, a declarat Președintele României, Klaus Iohannis.

Patru bărbaţi reținuți, după ce au făcut scandal într-o discotecă din comuna vâlceană Zătreni

Miercuri, 15 februarie 2017, poliţiştii vâlceni au reţinut patru bărbaţi, cercetaţi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, distrugere şi lovirea unui bărbat, căruia i-au provocat leziuni grave.
Din cercetările efectuate de oamenii legii a reieşit că, în noaptea de 14 spre 15 februarie 2017, cei patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 21 şi 42 de ani, au tulburat ordinea şi liniştea publică într-o discotecă, din comuna Zătreni, distrugând mai multe bunuri din incinta locaţiei şi lovind un alt bărbat cu obiecte contodente, provocându-i leziuni grave.
Cei patru bărbaţi au fost conduşi la sediul poliţiei, cu mandate de aducere emise de organele de cercetare penală ale poliţei judiciare, pentru audieri. În baza probatoriului administrat, poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, faţă de cei patru bărbaţi, urmând să fie prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Bălceşti, cu propunere de arestare preventivă.
La acțiune au participat poliţişti din cadrul serviciilor operative Investigaţii Criminale, Ordine Publică şi Acţiuni Speciale, Poliţiei Oraşului Bălceşti şi Secţiei 11 Poliţie Rurală Zătreni. Oamenii legii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice, lovire sau alte violenţe şi distrugere, fapte prevăzute de Codul Penal.

Romulus Bulacu: Impactul Ordonanței 13 – Ce au înțeles investitorii străini din acest episod sumbru?

Sub masca respectării unor decizii ale unor instanţe interne sau internaţionale, Guvernul, girat de domnii Dragnea şi Tăriceanu, a lovit în ceea ce înseamnă siguranța românilor și a intereselor lor legitime, prin emiterea Ordonanței 13. Această Ordonanță de Urgență a avut două tipuri de efecte: unul benefic, din punct de vedere social, și altul nociv, din punct de vedere economic. Nu îmi permit să comentez aspectele juridice întrucât depășesc aria mea de competență.
Gestul inexplicabil și necugetat al Guvernului, prin care a ales să declanșeze așa zisul „proces al schimbării”, a trezit din amorțire un popor care dădea semne ale obișnuinței cu moravurile politice autohtone.
România a fost martora celor mai mari proteste din ultimii 28 de ani. Cetățenii care au participat la „mișcările de rezistență” de la Palatul Victoria au sancționat dur lipsa comunicării și a deschiderii Guvernului spre dialog, solicitând transparență în actul decizional. România a dat semnalul schimbării în bine. Oamenii ieșiți în stradă au devenit un erou colectiv în ecoul internațional. Acest erou colectiv s-a transformat într-un ambasador de succes al imaginii țării noastre în Europa și a reușit să spulbere mituri, cum că românii ar da în cap, românii ar cerși, românii ar fura. Prin spirit civic au demonstrat că vor să muncească în țara lor, dar într-o țară cinstită, care să le aprecieze și să le stimuleze eforturile.
Românii au dat lumii întregi o lecție a democrației, cu principiile și valorile ei, manifestând respect pentru statul de drept. Pornind de la o binecunoscută sintagmă mi-aș permite să susțin că, dată fiind dinamica ultimelor zile, pe lângă presă, poporul a devenit „câinele de pază al democrației”.
Dar, în același timp, așa cum spunea Octavian Paler, „am învăţat că doi oameni pot privi acelaşi lucru şi pot vedea ceva total diferit”. Astfel, s-au mobilizat protestatarii de la Palatul Cotroceni. Chiar și așa, nu consider că avem o țară divizată prin ură, ci una unită prin nemulțumire. Aceste proteste sunt semne ale unei societăți sănătoase, care a ales să se implice pașnic și să se exprime liber.
Am amintit și de existența unui efect nociv, „intrat în vigoare” chiar înaintea publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței 13. Un declin economic care greu mai poate fi controlat, cu repercusiuni pe termen lung. Concret, leul a început să se prăbușească în raport cu alte monede, iar încrederea în titlurile de valoare româneşti a scăzut la cote alarmante. Deprecierea banilor va atrage după sine scumpiri ale alimentelor şi combustibililor, așa cum atenţioneazăanaliştii economici. În plus, dobânzile la împrumuturi au crescut, iar trendul pare că se va menţine.
Cu un buget construit pe o ipotetică şi extrem de entuziastă creştere economică de 5,2%, în care atragerea de fonduri europene joacă un rol esențial, România riscă, în acest context, nu numai să rateze ţintele propuse în actualul program de guvernare, ci chiar să intre într-un declin economic ale cărui proporții şi consecințe sunt greu de estimat.
Ce au înțeles investitorii străini din acest episod sumbru? Faptul că avem un Guvern capabil să lase economia pradă corupţiei, prin contracte date cu dedicaţie. Declaraţiile premierului Grindeanu privind „angajamentul ferm al tuturor instituţiilorşi factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupţiei” nu mai conving pe nimeni.
„Altă întrebare!” Oare povestea acestei Ordonanțe s-a încheiat cu adevărat? În acest caz, timpul ne va oferi un răspuns.
„După atâta frig și ceață” sper că va răsări, cândva, și soarele! Până atunci însă, doamnelor și domnilor guvernanți, vă invit să îndrăzniți să credeți în România condusă de oameni cinstiți!
Senator PNL
Circumscripția nr. 40 Vâlcea
Romulus Bulacu

Viorica Dăncilă a solicitat investiții europene în proiecte menite să ajute tinerii și femeile din mediul rural

Liderul eurodeputaților social-democrați din România, Viorica Dăncilă, salută adoptarea de către Parlamentul European a rezoluției referitoare la investiții în locuri de muncă și în creștere, care solicită Comisiei și statelor membre să susțină crearea de locuri de muncă în mediul rural, în special în zonele defavorizate. Eurodeputata PSD a fost raportorul de aviz al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.
”Votul de astăzi transmite un semnal determinat al Parlamentului European, către statele membre ale UE, dar și către Comisia Europeană, că este necesară utilizarea mai eficientă a fondurilor europene, astfel încât să fie create locuri de muncă și oportunități în zonele rurale și defavorizate, dar și pentru a sprijini femeile și tinerii, categorii sociale afectate de șomaj. Prin această rezoluție, se reafirmă rolul fundamental pe care politica de coeziune trebuie să îl aibă în reducerea decalajelor sociale și economice”, susține Viorica Dăncilă.
În calitate de raportor pentru aviz din partea Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, eurodeputata PSD a subliniat rolul agriculturii în furnizarea de locuri de muncă și în conservarea spațiului rural și a solicitat susținerea acelor proiecte menite să ajute tinerii și femeile de la sate.
De asemenea, Viorica Dăncilă a cerut Comisiei Europene să garanteze acces la finanțare mai ușor și echilibrat din punct de vedere geografic, acordând o prioritate deosebită întreprinderilor și cooperativelor din zonele rurale și din zonele defavorizate.
Totodată, rezolutia solicită CE să asigure mecanisme de corelare a prețurilor de producție și de vânzare, pentru a fi sigur astfel că principalii beneficiari ai finanțărilor PAC sunt producătorii agricoli.
Nu în ultimul rând, deputata europeană a invitat Comisia și autoritățile de management din cadrul programelor de dezvoltare rurală să consulte părțile interesate în mod regulat, de la planificarea programelor de dezvoltare rurală până la punerea lor în aplicare.

Efectul nepromulgării Bugetului pentru 2017 se transmite în lanţ, de la ministere la autorităţile judeţene şi locale

Sorin Grindeanu: Noi ne-am făcut treaba, am adoptat actele legislative necesare, am prevăzut banii în buget pe toate aceste măsuri
Declarații susținute de premierul Sorin Grindeanu la începutul Ședinței de Guvern din 16 februarie 2017
Premierul Sorin Grindeanu: “Bună ziua! Dați-mi voie să fac câteva considerente, generale, la începutul ședinței noastre de astăzi. În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru faptul că vă continuați activitatea, deși bugetul întârzie în a fi promulgat. Din păcate, faptul că dumneavoastră și noi am reușit, zic eu, în timp record să venim cu un buget care să țină cont de programul nostru de guvernare, de toate măsurile pe care noi ne-am angajat să le punem în practică.
Iată că toată această muncă este întârziată. Ba mai mult decât atât, acele măsuri noi, pe care le-am luat și pe care le aveam în programul de guvernare sunt puse, datorită nepromulgării bugetului încă, sunt puse sub semnul întrebării.
Noi ne-am făcut treaba, am adoptat actele legislative necesare, am prevăzut banii în buget pe toate aceste măsuri. Din păcate, toată această întârziere se va duce în lanț, nu doar către ministerele pe care dumneavoastră le coordonați, ci și către autoritățile județene, autoritățile locale, toate lucrurile care decurg pe piramidă în jos spre o bună funcționare a statului.
Și așa eram destul de întârziați datorită programului electoral, datorită tuturor lucrurile pe care dumneavoastră le știți și care nu au depins de noi. De accea, o să mai funcționăm, și toată lumea o să mai funcționeze în continuare cu 1/12, așa cum știți, conform legii, din păcate!
Al doilea lucru, vreau să vă încurajez pe cei care coordonați comitetul interministerial pentru legea prevenției și vă rog să urgentați, să faceți lucrurile cât se poate de transparent, pentru că este o măsură pe care noi o avem prinsă în programul de guvernare și pe care trebui să o adoptăm, deci, vă rog să urgentați lucrurile.
De asemenea, la ministerul muncii, știu că ați început, pe legea salarizării unice, în același ritm doresc să lucrați, astfel încât și legea salarizării unice să poată fi un proiect prima oară, să poată fi finalizat într-un termen cât mai scurt”.

Coaliția pentru Educație: Acțiuni și planuri pentru programele școlare

Reprezentații Ministerului Educației Naționale au prezentat, în cursul acestei săptămâni, acțiunile realizate și planurile pentru următoarea perioadă, inclusiv în ceea ce privește proiectele de programe școlare pentru gimnaziu și a manualelor aferente. În acest context, Federația Coaliția pentru Educație atrage atenția asupra necesității de îmbunătățire a acestor programe, pentru a răspunde cerințelor actuale, și propune o serie de recomandări, prezentate, pe larg, aici.
Cerințe-cheie:
Coaliția pentru Educație atrage atenția că este necesar ca programele să răspundă următoarelor așteptări:
  • Competențele-cheiecum anume servește fiecare programă la formarea competențelor – cheie pentru învățarea pe parcursul întregii vieți, definite la nivel european, ce includ nu doar cunoștințe, ci și deprinderi, atitudini/valori?
  • Corelarea programelor între materiia existat sau va exista o etapă destinată acestui proces de corelare și cum vor fi evaluate progresele realizate în această privință, astfel încât să depășim etapa segregării curriculare?
  • Formarea profesorilor: cum va fi asigurată implementarea la clasă a programelor de către cadrele didactice?
  • Aerisirea programei: cum ne asigurăm că profesorii vor avea 25% din bugetul de timp al anului școlar pentru a adapta conținutul programelor la caracteristicile elevilor şi la strategia şcolii din care face parte?
  • Corelarea programelor pentru nivel primar și cel secundar: care este calendarul / harta care va asigura îmbunătățirea programelor (în următorii 3-5 ani), astfel încât să evoluăm către un învățământ transdisciplinar și să nu mai existe ruptura între nivelul primar și cel secundar?
  • Profilul de competențe al absolventului –> programele școlare –> sistemul de evaluare
Pentru înțelegerea procesului, ar trebui să se pornească de la un ”portret al absolventului”, care să fie realizat printr-o ofertă educațională (programele școlare), ce include formarea de competențe generale și specifice, la fiecare disciplină. Este importantă corelarea cu procesul de evaluare încă din această etapă de design, pentru a avea o ”listă de verificare pe parcurs”. Astfel, putem spune unde se află un elev pe drumul către dobândirea competențelor definite în profilul absolventului, competențe care ar trebui să se regăsească la toate materiile. Nu ar trebui să existe discipline concentrate doar pe cunoștințe și ceva abilități și discipline dedicate practicării comportamentelor dezirabile, menite să construiască caractere.
  • Metode noi de predare și formarea profesorilor
În ceea ce privește sugestiile metodologice, Coaliția pentru Educație apreciază orientarea către metode interactive, de educație non-formală, care încurajează lucrul în echipă, dezbaterile și învățarea pe bază de proiect. Experiența programului “Școala altfel” a arătat cât de importantă este pregătirea cadrelor didactice pentru a utiliza astfel de metode și sperăm că tema formării cadrelor didactice, deschisă în 2016 de către Coaliția pentru Educație, va fi reluată în acest an, la nivel de politici publice.
  • Teme esențiale pentru adolescenți și participarea lor la procesul de învățare
Nu în ultimul rând, considerăm că este necesar ca programele diferitelor materii să țină seama de teme relevante pentru adolescenți (autocunoaștere, încredere în sine, motivație, toleranță, comunicare, lucru în echipă), precum și a problemelor specifice vârstei (prevenirea și soluționarea situațiilor de intimidare, agresivitate, conflict, violență, bullying, precum și educația pentru sănătate, orientare în carieră etc.).
Introducerea orei de “Consiliere și Dezvoltare Personală” în planul cadru este un progres, dar o oră pe săptămână nu este suficientă pentru a răspunde acestor nevoi. În plus, nu este clar cine și cât de pregătiți vor fi cei care vor susține aceste ore. Această alegere între consilieri și diriginți este critic să fie făcută acum, simultan cu formularea programei școlare pentru că poate impune regândirea întregii programe.
  • Recomandări
Dată fiind presiunea luării unor decizii acum, pentru elevii din clasele a IV-a, recomandările noastre se referă la:
  • asumarea politica a programelor acum, cât mai curate ca structură și cu reprezentare vizibilă a legăturii dintre competențele formate și modalitățile propuse pentru aceasta;
  • contractarea de manualelor pentru gimnaziu să nu fie făcută în grabă: în absența unei strategii clare (v. discutia privind o posibilă lege a manualului), a unei decizii privind regimul de ”open data” al conținutului manualelor;graba ar fi încă un element major de stres pentru generația care NU a avut manuale pe bancă în toamnă, din clasa I până în clasa a IV-a.
  • folosirea acestui context ca pe o oportunitate de învățare și dezvoltare pentru profesorii care vor fi nevoiți să înțeleagă programele școlare și să le operaționalizeze la clasă. Considerăm că există resurse în sistem, inclusiv prin atragerea de fonduri europene, pentru ca MEN să poată pune la dispoziție sugestii metodologice și programe de formare pentru profesorii care vor preda din toamnă la clasa a V-a.
  • după asumarea programele pentru gimnaziu, se va putea progresa și în activitatea de programare pentru ciclul secundar superior (liceu), parte din această activitate fiind în derulare, cu susținere financiară prin contractul de împrumut cu Banca Mondială – Proiectulprivind Învățământul Secundar – ROSE (Romanian Secondary Education).
Punctul de vedere al Coaliției pentru Educație privind proiectele de programe școlare este prezentat, pe larg, pe site-ul Federației (www.coalitiaedu.ro) – aici. Fondată în iunie 2015, Federația Coaliția pentru Educațire reunește organizații neguvernamentale active în domeniu și își propune să coaguleze energii și resurse pentru a susține dezvoltarea școlii în care fiecare vrea și poate să își împlinească potențialul.

Incendiu în Râmnicu Vâlcea, la Râureni – Un tânăr de 26 ani, a fost transportat la Spitalul Județean pentru îngrijiri medicale

Joi, 16 februarie 2017, la ora 02.30, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au intervenit în Râmnicu Vâlcea, pe strada Râureni, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit în gospodăria lui M.F.
Flăcările s-au declanșat la nivelul acoperișului construit din lemn, cu învelitoare din tiglă. S-a degradat țigla pe o suprafaţă de 100 metri pătrați, tavanul pe o suprafaţă de circa 30 metri pătrați și cinci ferestre de termopan. Prin intervenția promptă a pompierilor s-a reușit salvarea locuinței și a unei anexe. După aproximativ o oră de la sosirea pompierilor la locul intervenției, incendiul a fost stins, înainte ca flăcările să se propage și la alte bunuri situate în apropiere. Fiul proprietarului, în vârstă de 26 de ani, a suferit leziuni la piciorul drept acesta fiind transportat la Spitalul Județean pentru îngrijiri medicale.
Cercetările preliminare arată că incendiul s-ar fi declanșat în urma neizolării corespunzătoare a coșului pentru evacuarea fumului față de materialele combustibile din componența acoperișului.

Marilen Pirtea: Bugetul de stat pe 2017, o propunere nerealistă

Deputatul PNL de Timiș, economistul Marilen Gabriel Pirtea, secretarul Comisiei pentru buget din Camera Deputaților: “Bugetul de stat pe 2017, o propunere nerealistă care ne îndepărtează de momentul în care parcursul occidental al României devine ireversibil”

„Bugetul României pentru 2017 are două probleme mari. Prima dintre ele este faptul că ‹‹pacea socială››, pe care a mizat coaliția de guvernare, nu are acoperire în buget. Nota de plată va veni mai repede decât mulți se așteaptă. Nu cred că vom trece de jumătatea anului și adevărul despre buget va ieși la iveală. Momentul cheie va fi următoarea rectificare. Cine va plăti pentru această ‹‹pace socială››? Nu cei care au luat deciziile, ci oamenii cinstiți, care muncesc și își plătesc taxele către stat. Mă aștept să revină inflația, iar, per ansamblu, creșterile salariale să fie estompate puternic de scăderea puterii de cumpărare a leului ”, spune deputatul Marilen Gabriel Pirtea.
Creditele de angajament, supraestimarea veniturilor, optimismul privind absorbția de fonduri europene și creșterea cheltuielilor fac ca acest buget să fie unul al dorințelor, nicidecum al putințelor, este de părere deputatul: „Creditele de angajament de peste 50 de miliarde de lei vor avea efect întârziat, însă nu unul pozitiv, ci toxic pentru bugetele viitoare. Dacă vor reuși să contracteze în 2017 proiecte pentru întreaga sumă, plata în următorii ani va fi un calvar. Mă aștept ca numeroase investiţii să treneze. O parte considerabilă a problemei se va reflecta și asupra mediului de afaceri, firmele se vor trezi angajate în lucrări pentru care nu pot fi plătite.”
„Comisia Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional prognozează pentru România o creștere economică între 3,7% şi 4,4%. Bugetul coaliției guvernamentale este construit pe o prognoză de creștere cu 5,2%. Mă întreb de unde a scos Comisia Națională de Prognoză această cifră.Dar să construiești bugetul de la o prognoză hazardată denotă premeditare”, adaugă Marilen Pirtea.
“Optimismul privind fondurile europene este o altă problemă, atingerea țintei fiind dificilă în contextul experienței negative a guvernărilor social-democrate cu accesarea fondurilor externe, spune deputatul PNL.
„Odată plecați pe acest drum, cei din coaliția de guvernare nu vor avea la dispoziție alte unelte decât introducerea de noi taxe, creșterea altora și împrumutarea excesivă, peste deficitul de 3%. Un lucru mai puțin discutat public este că plătim anual dobânzi de peste 10 miliarde de lei pentru banii împrumutați de țară. Mai bine zis, de politicieni iresponsabili, în numele fiecărui dintre noi. Nu este loc de mai mult! Decontarea măsurilor populiste, toxice, înghesuite într-un buget fantasmagoric nu se va distribui doar cetățenilor, ci mă aștept ca povara fiscală să fie aruncată și pe umerii mediului de afaceri. Mă aștept ca antreprenorii să fie ‹‹căutați la buzunar›› de fiecare ban, pentru a acoperi deficitul bugetar”, subliniază deputatul PNL.
„Și aici ajungem la cea dea doua problemă mare a bugetului: ne îndepărtează de următorul proiect major de țară, adoptarea monedei Euro. Este următorul pas spre bunăstarea românilor, abia din acel moment putem spune că am făcut pasul ireversibil către occident. Ei bine, ‹‹pacea socială›› a coaliției guvernamentale ne costă exact acest proiect, fără de care aderarea la Uniunea Europeană rămâne incompletă”, concluzionează Marilen Pirtea.

Magda Bei, nominalizată femeia anului în antreprenoriat

Cunoscuta femeie de afaceri şi Ambasador al Elite Business Women, Magda Bei, a fost nominalizată la Gala Premiilor Femeia Anului, la secţiunea “Antreprenoriat”.

Magda Bei are experienţă în antreprenoriat de aproape 20 de ani, iar la vârsta de numai 24 de ani, în timp ce călătorea prin lume, a avut o idee care s-a transformat peste ani în milioane de euro, cu un împrumut de doar 5.000 de dolari. Femeia de afaceri conduce Graphtec Design, o companie de producţie de mobilier comercial customizat, în cadrul căreia lucrează peste 120 de profesionişti şi care are în portofoliu peste 36.000 de tipuri de produse durabile. Până în prezent, Magda Bei a contribuit la îmbunătăţirea identităţii vizuale pentru companii multinaţionale de top, precum Coca Cola, Imaginarium, Doncafe, British American Tobacco, Roberto Bravo şi Lukoil.
“Este un lucru îmbucurător că am reuşit să aducem în acelaşi loc peste 6.000 de femei de afaceri, cu care să împărtăşim experienţe şi cu care chiar să legăm parteneriate. Ţara noastră a cunoscut o creştere foarte mare, în ultimii 10 ani, cu privire la numărul femeilor care aleg să se implice în proiecte antreprenoriale. În tot acest răstimp, au demonstrat că pot veni cu un suflu nou, cu noi viziuni şi chiar cu rezultate vizibile în piaţă. În această reţea naţională pe care am creat-o în România, am avut privilegiul să cunosc foarte multe doamne, multe dintre ele tinere mămici, care conduc centre de educaţie, proiecte de anvergură naţională şi internaţională, şi care au avut rezultate remarcabile, într-un timp foarte scurt. Este o onoare pentru mine că am primit această nominalizare, pe care nu vreau să mi-o însuşesc, ci vreau să o împart cu toate colegele de la Elite Business Women, de la care am avut atât de multe lucruri de învăţat”, a declarat Magda Bei, CEO al Graphtec Design.
Magda Bei poate fi votată pentru titlul de Femeia Anului în Antreprenoriat: click AICI
Elite Business Women, reţeaua naţională care a reunit a reunit peste 6.000 de femei de afaceri, are ca obiectiv promovarea antreprenoriatului românesc şi a modelelor de succes, prin organizarea de conferinţe şi evenimente de business, atât în România, cât şi în Marea Britanie sau Portugalia. Femeile-antreprenor se pot afilia reţelei Elite Business Women accesând website-ul: click AICI

Parlamentul European a aprobat acordul economic și comercial între UE și Canada – CETA

Acordul global economic și comercial între UE și Canada (CETA), menit să încurajeze comerțul cu bunuri și servicii și fluxurile comerciale, a fost aprobat de Parlamentul European miercuri, 15 februarie 2017. Acest acord comercial ar putea să se aplice provizoriu chiar din aprilie 2017.

”Adoptând CETA, am ales deschiderea, creșterea economică, standardele înalte în fața protecționismului și stagnării. Canada este o țară cu are avem valori comune și un aliat pe care ne putem baza. Împreună putem construi poduri în loc de ziduri, pentru prosperitatea cetățenilor noștri. CETA va fi un punct de reper pentru viitoarele acorduri comerciale în întreaga lume”, a spus raportorul pentru acordul CETA Artis Pabriks (PPE, LV) după vot.
Acordul a fost votat cu 408 voturi la 254 și 33 de abțineri.
Încurajarea comerțului
CETA va elimina tarifele asupra majorității bunurilor și serviciilor. Va permite recunoașterea reciprocă a certificării pentru o serie de produse. Canada va deschide piețele sale de licitații publice la nivel federal și municipal, care sunt deja deschise în Europa. Furnizorii europeni de servicii, de la transport maritim la telecom și inginerie, la servicii de mediu și contabilitate vor avea acces pe piața canadiană.
Protecția produselor de fermă și standardelor sociale
În cadrul negocierilor, UE a asigurat protecția a peste 140 de indicatori geografici europeni pentru alimentele și băuturile comercializate pe piața canadiană. Au fost incluse, de asemenea, clauze privind dezvoltarea durabilă pentru a asigura și a susține standardele de mediu și sociale.
Pentru a răspunde îngrijorărilor cetățenilor că acest acord dă prea multă putere companiilor multinaționale și că guvernele nu vor putea legifera pentru a proteja sănătatea, siguranța sau mediul, UE și Canada recunosc atât în preambulul la acord, cât și într-o declarație comună atașată că prevederile se aplică fără afectarea dreptului național de reglementare.
Excepții
Acordul CETA nu va elimina barierele tarifare în domeniile serviciilor publice, serviciilor audiovizuale și de transport, precum și pentru câteva produse agricole, cum ar fi cele lactate, pui, ouă.
O protecție mai transparentă a investițiilor
Ca răspuns la presiunea Parlamentului European, mecanismul controversat al rezolvări disputelor între investitori și stat (ISDS) a fost înlocui de un sistem al tribunalelor de investiții (ICS) care are ca scop să asigure controlul guvernului asupra alegerii arbitrilor și să întărească transparența.
Acordul de parteneriat strategic UE – Canada
Deputații au aprobat și încheierea unui acord de parteneriat strategic UE-Canada (SPA). Acesta completează CETA și are ca scop întărirea cooperării bilaterale în domenii variate necomerciale, cum ar fi politica externă și de securitate, lupta împotriva terorismului, a crimei organizate, dezvoltarea durabilă, cercetare, cultură. Acordul SPA a fost aprobat cu 506 voturi la 142 și 43 de abțineri.
Ce urmează
Acordul CETA se poate aplica provizoriu din prima zi a lunii care urmează datei în care ambele părți s-au informat reciproc despre definitivarea tuturor procedurilor interne necesare. Deputații se așteaptă ca aceasta să fie 1 aprilie 2017 cel mai devreme. CETA a fost declarat un acord mixt de Comisia Europeană în iulie 2016, de aceea va trebui ratificat de parlamentele naționale și regionale.
****************************
Negocierile pentru CETA au fost lansate în mai 2009 și încheiate în septembrie 2014. UE și Canada au semnat acordul la 20 octombrie 2016. În 2015, UE a importat din Canada bunuri în valoare de 28,3 miliarde de euro și a exportat către Canada în valoare de 35,2 miliarde euro, numere ce sunt așteptate să crească cu mai mult de 20% atunci când acordul va fi implementat deplin.

A doua reuniune din 2017 a Comitetului Executiv Judeţean al PSD Vâlcea

Astăzi, 15 februarie 2017, cu începere de la orele 17.00, în Sala Studio a Casei de Cultură a Sindicatelor, a avut loc a doua reuniune din acest an a Comitetului Executiv Judeţean al PSD Vâlcea. În cadrul întâlnirii s-au purtat discuţii pe tema ultimelor evenimente şi a contextului politic naţional, zonal, dar şi judeţean.
Tot astăzi, a fost adoptată o rezoluţie prin care Organizaţia Judeţeană a PSD Vâlcea îşi reconfirmă sprijinul şi susţinerea totală pentru Preşedintele PSD, domnul Liviu Dragnea, dar şi o rezoluţie prin care social-democraţii vâlceni își manifestă sprijinul pentru primul-ministru Sorin Grindeanu şi Guvernul PSD-ALDE, un Guvern rezultat din exprimarea democratică a votului din data de 11 decembrie 2016.
Comitetul Executiv Judeţean al PSD Vâlcea a adoptat şi un punct de vedere cu privire la propunerea de excludere din PSD a domnului vicepreşedinte Chirica Mihai, întrucât acesta a încălcat, prin declaraţiile sale, Statutul PSD.
PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT 
Organizaţia Judeţeană Vâlcea