Ce şanse are OLTCHIM să obţină acordul Comisiei Europene?
Investiţiile private din judeţul Vâlcea, sunt văduvite de ajutorul statului, în umbra colosului chimic?
15 – 29 septembrie 2009 - Astăzi se împlinesc două săptămâni de când Comisia Europeană a iniţiat o procedură oficială de investigaţie cu privire la ajutorul solicitat de OLTCHIM.
Orientările, adoptate recent de către Comisie, pentru aplicarea normelor în materie de ajutor de stat, prevăzute în Tratatul CE, pentru cazul finanţării din fonduri publice, stabilesc mai multe condiţii, printre care, în mod esenţial, mecanismul de recuperare, pentru a se promova concurenţa şi a se evita excluderea investiţiilor private.
Scopul principal al noilor orientări, promovate de Comisia Europeană, este de a încuraja extinderea globală şi rapidă a invesţiilor, în beneficiul dinamicii pieţei şi concurenţei, într-un sector care se doreşte deplin liberalizat.
În acest context, CE şi-a exprimat îndoiala cu privire la măsurile propuse privind ajutorul de stat solicitat de Oltchim. Astfel, este luată în calcul poziţia unui important investitor german, care nu priveşte cu ochi buni garanţia de stat solicitată, în valoare de 339,2 milioane euro, sumă care reprezintă 80% dintr-un credit de 424 milioane EUR, bani necesari pentru planul de dezvoltare propus de actualul management al combinatului chimic.
Prezenţa investitorilor străini pe platforma chimică, a fost transformată într-un potenţial pericol, sub umbrela unui populism de tristă amintire. Sunt voci care susţin că numeroase sectoare de interes economic, din judeţul Vâlcea, au fost lipsite de ajutorul statului, în umbra colosului care beneficiază constant de un regim preferenţial. Ce lume rea…
Comisia Europeană derulează, în aceste zile, procedura de investigaţie asupra solicitării venite din partea României, pentru aprobarea ajutorului de stat şi autorizarea conversiei în acţiuni a unei creanţe în valoare de 135 de milioane euro. Să nu confundaţi termenul “creanţe” cu „datorii”. Este altceva. Precum un joc de copii… ridici un picior şi strigi: „Piua! Nu se pune!”. E o chestie simplă, nu trebuie să vă complicaţi, are legătură cu faptul că statul este acţionarul principal la Oltchim, şi criza asta economică a venit ca nebuna, nechemată. Simplificat, astfel se justifică transformarea creanţelor în acţiuni.
Publicaţia noastră se conformează solicitării, venite din partea managerului Roibu Constantin, prin care se cere o concetrare deosebită asupra modului în care presa comentează subiectul, având în vedere că “agenţiile străine” monitorizează jurnalele, presupun că, mai ales cotidianul independent EUROVALCEA! Trebuie să fim cuminţi.
Profităm de atenţia băieţilor din Comisie, şi le transmitem oficial că-i aşteptăm în redacţie cu o ţuică bună, să “ungem” noi treaba asta, cu ajutorul de stat. Trăim în România, şi asta ne ameţeşte tot timpul!
*****************************************
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu