miercuri, 16 februarie 2011

Tiganii in atentia UE

Strategia UE pentru incluziunea romilor: deputații europeni stabilesc prioritățile


Cele 10-12 milioane de romi din Europa ar trebui să beneficieze de măsuri la nivelul UE care promovează integrarea socială, culturală și economică, a declarat Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne luni. Înaintea prezentării comunicării Comisiei Europene referitoare la strategia UE pentru integrarea romilor, comisia parlamentară și-a făcut cunoscute prioritățile, printre care se numără accesul egal la ocuparea forței de muncă și educație, protecția drepturilor fundamentale, o mai bună folosire a fondurilor UE și implicarea femeilor de origine romă în dezvoltarea politicilor guvernamentale.

Populația de origine romă a suferit din cauza discriminării sistematice și lupta împotriva "unui grad intolerabil de excludere", precum și a încălcării drepturilor omului, o stigmatizare severă și discriminare atât în viața publică cât și în viața privată, se menționează în rezoluția adoptată de Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne cu 50 de voturi pentru și unul împotrivă. Potrivit raportorului Parlamentului, Lívia Járóka (PPE, HU), incluziunea romilor nu este doar o obligație care ține de respectarea drepturilor omului, dar este și o necesitate economică, în interesul financiar al tuturor statelor membre.

După vot, Járóka a explicat: "Sunt extrem de fericită că rezoluția a primit susținerea unei asemenea majorități. Sper doar că viitoarea propunere a Comisiei va ține cont de prioritățile noastre, aceleași ca și prioritățile programului președinției maghiare. Acesta este un important pas înainte spre o adevărată strategie comună pentru incluziunea romilor în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene."

   citiţi TOT - click AICI


****
***********
*********************
******************************
********************
*************
****

Niciun comentariu: