luni, 10 august 2009

Vladimir Voronin rămâne preşedinte până în 2010


În Republica Moldova un alt scrutin general parlamentar este posibil anul viitor


Cu toate că cele patru partide de opoziţie au câştigat majoritatea locurilor (53) din noul Parlament de la Chişinău, ele nu deţin suficiente voturi pentru a alege un nou şef al statului, pentru care ar avea nevoie de 61 de voturi. Acestea pot desemna un nou guvern, dar numai Vladimir Voronin are dreptul să desemneze premierul.

Până la eventualele alegeri din 2010 se prefigurează un război aprig, prin care Voronin va încerca cu toate armele să descretiteze noul guvern. O alianţă a celor patru partide este pusă sub semnul întrebării, având în vedere prezenţa fostului comunist Marian Lupu în fruntea Partidului Democrat, care afişează o poziţie pro-europeană susţinând eliminarea necondiţionată a regimului de vize cu România şi semnarea unui acord cu privire la regimul de frontieră cu România şi a unui aranjament politic de genul Tratatului de bază. Cu toate acestea, se pune întrebarea, Lupul îşi schimbă blana... dar năravul?


Rusia îl priveşte cu simpatie pe ex-tovarăşul Lupu, prezenţa acestuia în fruntea statului moldovean fiind o garanţie pentru evoluţia "relaţiilor tradiţionale".

Niciun comentariu: